Webbutveckling för framtiden

HTML5Att webbutveckla för framtiden eller åtminstone anamma nya tekniker är något som jag gör ständigt. Här är några av de förbättringar/framsteg jag gör:

 • Från MySQL till Redis
 • Från HTML4 till HTML5
 • Från Apache till Nginx
 • Från sed/awk etc till MapReduce med Hadoop

Sen försöker jag i viss mån även att förbättra följande:

 • Nyttja PHP-frameworks i större omfattning
 • Webb-frameworks (typ Twitter Bootstrap)
 • Från PayPal till DIBS eller motsvarande för betalningslösningar
 • Och även uppgradera gammal kod att fungera med nya PHP-versioner, några saker jag ändrar är bl.a. mysql_* till mysqli_ och php short tags
 • Cufón

Så man slipper uppfinna hjulet allt för många gånger och att kod slutar fungera vid uppgraderingar. Men det finns även ett antal nya tekniker som jag önskar att jag hade mer tid att testa:

Något fundamentalt som jag missat?

13 reaktioner på ”Webbutveckling för framtiden

 1. @Emil: Men blir webbfonts snyggt? Upplever att Cufon ser snyggare ut på flest webbläsare. Men var förvisso minst ett år sen jag testade

 2. Bra lista, lite av mina synpunkter:

  Även om utnyttjande av mysqli_ är bättre än mysql_ så tycker jag att PDO är betydligt trevligare att ha att göra med. Förutom skydd mot SQL-injections så kan man med hjälp av olika drives använda olika sorters databaser så som mysql, sqlite, MS sql, IBM. m.m. (http://php.net/manual/en/pdo.drivers.php).

  Cufon är något som jag försöker hålla borta ifrån. Det blir så mycket skräpkod när man ska inspektera koden i webbläsaren och måste konverteras innan det kan fungera. Font-face är betydligt trevligare att jobba med. Google fonts och typekit samt likande tjänster fungerar helt okej, inget jag använder direkt men som är betydligt bättre än Cufon.

 3. Lite av det jag använder mig av väldigt ofta

  Slim Framework (PHP)
  Backbonejs (håller på att lära mig, passar kanon tillsammans med Slim)
  Twitter Bootstrap (vilket gör att man kan lära sig lite LESS samtidigt)

 4. Om du knackar PHP bör du uppdatera dig på ”PHP-renässansen”, om du inte redan gjort det. PHP-FIG (PSR-0/-1/-2/-3), Composer och Packagist, samt Symfony2-komponenterna. Microramverket Silex kan vara en bra ingångsport.

  Som Eric skriver är PDO absolut det starkare alternativet. Till det finns även t.ex. Doctrine som gör databashantering väldigt, väldigt smidigt. Du kan köra endast DBAL-komponenten om du inte vill ha hela ORM:et.

  Kör du PHP 5.4 ännu? Alfan för 5.5 släpptes precis och den innehåller en hel del sköna nyheter, även om det så klart är lite väl skakigt ännu för att köras i produktion.

  När du kollar in Less skulle jag rekommendera att också ta några minuter till Sass och Compass. Den senare ger riktigt vassa verktyg, som t.ex. automatisk sprite-generering.

  SMACSS är en annan trevlig strömning värd att kolla upp. Den hjälper mycket när man ska strukturera sin CSS i större projekt som ska underhållas en tid framöver.

 5. Kan i princip hålla m om alla delar du beskriver. Satt bland annat väldigt mkt med node i höstas men insåg efter ett tag att det skulle krävas väldigt mkt jobb att få appen live på min vps och få igång stöd för websockets (nginx). Så det får vila lite i väntan på det och kanske lansering av 1.0 av node.

  Varför Redis förresten istället för mongodb tex?

 6. Bra kommentarer ovan, Cufon är verkligen skräp. PDO och SMACSS hade jag lagt till på listan. Blanda inte ihop mobile first och responsive – inte riktigt samma innebörd – jag hade lagt till responsiv sajtutveckling i listan, vi går alltmer ifrån specialbyggda mobilsajter till förmån för helt responsiva sajter.

 7. Skulle man inte kunna säga HTML 5 istället för Flash också?

 8. Ett ramverk i PHP är nästan ett måste i mina ögon, Symfony2 är perfekt tycker jag. Upplevde det som en rätt hög tröskel att gå från vanlig php till ramverk men när man väl börjat använda det så kan du inte bygga något utan. Känns som det blir väldigt ostrukturerat med en gång!

  Twitter bootstrap kan jag rekommendera starkt om man inte vill lägga jättemycket tid på design. Man får ofta ett snyggt resultat och kan fokusera på funktionerna med sin webbtjänst istället!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *