VPS/Dedikerad server pris vs. prestanda

Eftersom jag har innehar ett antal VPS:er och dedikerade servrar så tänkte jag att testa hur prestandan förhåller sig till priset på dessa. Som vanligt så har jag inte tagit support i beaktning, inte heller så har jag vägt in ram-minne eller överföringsmängd i detta test.

Till skillnad från DNS-testet så testar jag nu även de leverantörer jag anlitar från andra länder än Sverige: Amazon EC2, GleSYS samt Rackspace.

Resultatet blev enligt följande, desto lägre värde desto bättre vilket indikerar bäst prestanda för pengarna:

Du kan själv genomföra samma test genom att ladda hem http://acelnmp.googlecode.com/files/unixbench-4.1.0-wht.tar.gz och starta testet på följande sätt:

$ wget http://acelnmp.googlecode.com/files/unixbench-4.1.0-wht.tar.gz

$ tar xvfz unixbench-4.1.0-wht.tar.gz

$ cd unixbench-4.1.0-wht-2/

$ ./Run

Vänta sedan medan testet utförs vilket tar mellan 5 och 10 minuter, den sammanlagda summan av alla deltester står längst ner under rubriken FINAL SCORE.

Om du får ett felmeddelande om att time saknas så kan du installera det via: sudo apt-get install time under Ubuntu. Kan även vara bra att kontrollera så att du inte har något som går på servern som redan slukar resurser under tiden då du kör testet.

När du kört testet så kan du rapportera in prestandan i detta Google Docs-formulär så gör jag en sammanställning och publicerar sedan här på bloggen.

5 reaktioner på ”VPS/Dedikerad server pris vs. prestanda

 1. Intressant test, en grej som du säkert är medveten om men kanske inte alla fanbois som kommer läsa det här är :)

  Ded. server = fast pris för fixerad prestanda.
  VPS/Cloud = rörligt pris för rörlig prestanda.

  Det är rätt vettigt ha i bakhuvudet, jag betalar gärna lite extra för att på 5 min kunna fördubbla min prestanda eller dra ned den när mina siter går på sparlåga.

  Har inget emot ded.servrar rätt använda, men ja.. theres a place and time for everything.

 2. @Hjalmar: Sant så sant, fler prestandatester över tiden menar du? Man ska även ha i beaktning att exempelvis Amazon marknadsför sina EC2-instanser för att just kunna köra beräkningar. Och om ovan statistik gäller så är det ju rätt kasst

 3. Jag har min vps server hos vpsroom.com. Verktyget för att testa prestanda på min blogg var intressant.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *