TinyURL kortare url

Precis som Nikke och David så har jag nu också skapat en URL-förkortningstjänst. Denna tjänst används av ett antal av mina sajter för att förkorta url:er (men framförallt Bloggy). Tjänsten hittas här: to.ly

toly

Tjänsten har så klart ett API  samt kod-exempel för PHP, jQuery/JavaScript samt Python.

Update: Glöm inte att läsa vad @tdh har bloggat om url-förkortare.

Update2: Glömde att skriva att tjänsten använder sig av den högpresterande ryska webbservern nginx. Om den fungerar bra så kommer jag att bygga fler tjänster med nginx som bas

Update3: Tydligen använder mina vänner på Loopia nu också nginx. Se deras blogg

11 reaktioner på ”TinyURL kortare url

  1. Christian: Vad menar du med tillförlitligt, krashar det? Jag har inte märkt av några problem ännu ;)

  2. Vi har kört nginx i ett år nu och är extremt nöjda. Vi har vid peak drygt 5k r/s genom commodityhårdvara som kör nginx (0.7.x) backad av en fastcgi-applikation skriven i C (slår i princip upp hostname i memcached) för lastbalansering – finns gott om resurser kvar i systemet. Rent belastningsmässigt finns märks nginx knappt av, vi slåss mest med softirq/tcp tuning i linux för att få ut de sista megabit:en.

    Kul att se att fler och fler uppmärksammar webbservern! Personligen så fastnade jag för config-syntaxen, debug/optimeringsmöjligheter och framför allt flexibiliteten, som är svår att hitta någon annan stans..

  3. Jonas: Jag fick diverse felmeddelanden i loggfilerna och nginx returnerade ingenting för typ varannan php-sida. När jag läste om det var det tydligen ganska vanligt och det verkade inte finnas något botemedel som hjälpte. Då tyckte jag att det var alldeles för omoget i jämförelse med mod_php på Apache, som bara funkar.

  4. Hej, vill du ha ett tips?

    Lägg till så man kan skriva http://to.ly/http://example.com för att skapa en ”kortlänk” till example.com. Då kan man lätt spara sidor genom att skriva in ”to.ly/” i adressfältet på webbläsaren. digg.com använder det här, bara att testa genom att skriva in ”digg.com/” framför valfri adress.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *