TinyURL kortare url

Precis som Nikke och David så har jag nu också skapat en URL-förkortningstjänst. Denna tjänst används av ett antal av mina sajter för att förkorta url:er (men framförallt Bloggy). Tjänsten hittas här: to.ly

toly

Tjänsten har så klart ett API  samt kod-exempel för PHP, jQuery/JavaScript samt Python.

Update: Glöm inte att läsa vad @tdh har bloggat om url-förkortare.

Update2: Glömde att skriva att tjänsten använder sig av den högpresterande ryska webbservern nginx. Om den fungerar bra så kommer jag att bygga fler tjänster med nginx som bas

Update3: Tydligen använder mina vänner på Loopia nu också nginx. Se deras blogg

11 reaktioner på ”TinyURL kortare url

  1. Jag har testat nginx, men inte fått PHP att fungera tillförlitligt över FastCGI. Har du något tips?

  2. Christian: Vad menar du med tillförlitligt, krashar det? Jag har inte märkt av några problem ännu ;)

  3. Vi har kört nginx i ett år nu och är extremt nöjda. Vi har vid peak drygt 5k r/s genom commodityhårdvara som kör nginx (0.7.x) backad av en fastcgi-applikation skriven i C (slår i princip upp hostname i memcached) för lastbalansering – finns gott om resurser kvar i systemet. Rent belastningsmässigt finns märks nginx knappt av, vi slåss mest med softirq/tcp tuning i linux för att få ut de sista megabit:en.

    Kul att se att fler och fler uppmärksammar webbservern! Personligen så fastnade jag för config-syntaxen, debug/optimeringsmöjligheter och framför allt flexibiliteten, som är svår att hitta någon annan stans..

  4. Jonas: Jag fick diverse felmeddelanden i loggfilerna och nginx returnerade ingenting för typ varannan php-sida. När jag läste om det var det tydligen ganska vanligt och det verkade inte finnas något botemedel som hjälpte. Då tyckte jag att det var alldeles för omoget i jämförelse med mod_php på Apache, som bara funkar.

  5. Hej, vill du ha ett tips?

    Lägg till så man kan skriva http://to.ly/http://example.com för att skapa en ”kortlänk” till example.com. Då kan man lätt spara sidor genom att skriva in ”to.ly/” i adressfältet på webbläsaren. digg.com använder det här, bara att testa genom att skriva in ”digg.com/” framför valfri adress.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.