Etikettarkiv: video

Screencast

Jag gillar verkligen korta och informationsrika screencasts eller kanske introduktionsvideo som det bör heta på svenska. Dessa bör återfinnas på webbtjänstens förstasida eller på annat sätt lätt åtkomliga.

Till Bloggy så fick jag hjälp av Björn Falkevik att göra en trevlig screencast som återfinns på Bloggy.se och lärde mig då att en bra mikrofon är A och O vid inspelning av video ”Hör man inte vad dom säger så skiter man i att titta!”.

Jag har nu beställt en LOGITECH QUICKCAM PRO 9000 BUSINESS webbkamera som filmar i HD samt en OLYMPUS ME-15 SLIPSMIKROFON (3,5 MM) som förhoppningsvis gör ett bra jobb. Om inte det skulle fungera så funderar jag även på att testa att koppla den filmkamera jag har sedan tidigare med en EasyCAP USB Video Capture Adapter.

Återkommer när jag lyckats att spela in min första video/screencast. För mer information se Björns blogg eller vad Joakim nyligen skrivit.

Update: Glömde att skriva att jag gärna mottager tips på Windows-program för att göra screencasts.

ffmpeg

Jag har hållt på att donat och strulat och försökt att få ffmpeg att lira med mer videoformat och codecs men det har inte varit en helt smärtfri väg att få till allt. Vet inte riktigt var jag ska börja men ffmpeg är ett verktyg för att hantera filmer på en massa sätt, exempelvis konvertering.

Genom att köra ffmpeg -v så konstaterade jag att varken libmp3lame eller libamr (3GPP/3GP) var inkompilerat i standardbinären på Ubuntu Edgy som jag kör:

FFmpeg version SVN-rUNKNOWN, Copyright (c) 2000-2007 Fabrice Bellard, et al.
configuration: –enable-gpl –enable-pp –enable-swscaler –enable-pthreads –enable-libvorbis –enable-libtheora –enable-libogg –enable-libgsm –enable-dc1394 –disable-debug –enable-shared –prefix=/usr

Så klart så testar jag ju att använda apt-src install ffmpeg och sedan modifiera debian/rules filen för att tillfredställa mina behov, men icket! Otaliga kompileringsfel i amr vilket jag försöker fixa men ger upp efter ett tag.

Dags och byta taktik, checkar ut en fräsch ffmpeg version från svn:

svn checkout svn://svn.mplayerhq.hu/ffmpeg/trunk ffmpeg-svn

Och efter att kliat huvet och kompilerat om ffmpeg ett antal gånger och installerat ett antal ubuntu paket såsom libamrnb3 libamrnb-dev libamrwb-dev libamrwb3 amrwb amrnb liblame-dev libxvidcore4-dev libfaac-dev libfaad2-dev för att bara nämna några så börjar det att ljusna.

ffmpeg -v ger mig nu:

FFmpeg version SVN-r14864, Copyright (c) 2000-2008 Fabrice Bellard, et al.
configuration: –enable-gpl –enable-nonfree –enable-swscale –enable-avfilter –enable-pthreads –enable-liba52 –enable-libamr-nb –enable-libamr-wb –enable-libmp3lame –enable-libgsm –enable-libmp3lame –enable-libvorbis –enable-libx264 –enable-libfaac –enable-static

Och det går betydligt lättare att konvertera mellan en massa videoformat.