Etikettarkiv: twitter

Hur mitt domännamn hamnade mitt i ett hacker-krig

Det hela började rund 2010 då jag registrerade domännamnet Myndigheterna.se som jag tänkte använda för att bygga en webbtjänst. Jag filade länge på vad tjänsten skulle innehålla och byggde mycket backend och lite frontend. Sidan låg nästan helt oanvänd och Google vägrade att indexera något.

Dock så damp det ned ett mail en vacker dag från Jack Werner från Nyheter24 som undrade om jag sett någon trafikökning på sajten och jag förstod inte riktigt vad han menade så jag tittade snabbt i loggarna och såg att många nya besökare kom från YouTube.

Jag gick in på YouTube och såg då en Guy Fawkes mask och såg att beskrivningsfältet innehöll en massa länkar till myndigheter inklusive min domän. Då trillade poletten ner och jag förstod att ett av alla mål för hacker-angrepp var min stackars domän.

Snabbt som ögat så ändrade jag innehållet på domänen så den inte skulle innehålla några PHP-script eller liknande som kunde användas för intrång. Istället så la jag upp en bild på en säl, fråga mig inte varför men det kändes som en bra idé vid tillfället:

Jag blev kontaktad av hens som undrade om sidan hade blivit hackad men jag berättade då att det var jag som hade lagt upp bilden på en säl. Jag märkte även på Twitter att det var hög aktivitet om just att sidan blivit ”defacad” eller hackad/ändrad. Förstod inte riktigt varför eftersom det står att jag är ägare av sidan.

Efter några dagar så kommer Jack Werner på idén att skriva en artikel om att jag lurat Anonymous och att det är en guldgruva. Vilket jag förvisso säger i en intervju till honom, men i sitt hela kontext: ”en guldgruva i SEO-syfte” eftersom det genererat otroligt mycket inkommande länkar.

Eftersom andra drabbas och drabbats så väljer jag att ta bort sälen. Tyvärr så verkar få inse att det är Triop AB:s sida och ingen myndigetssida som blivit hackad (förutom gammelmedia).

Uppdatering: Förutom Nyheter24 så skrev även Svenska dagbladet och SVT om detta.

Gästbloggat hos ISOC-SE

Jag har gästbloggat på den nya ISOC-SE bloggen. (The Sweden Chapter of the Internet Society). ISOC-SE är en svensk ideell allmännyttig förening som verkar för ett demokratiskt, sunt, lättanvänt och säkert Internet för alla – utan onödiga regleringar.

Läs mer på bloggen här: http://isoc.se/blogg.

Tjäna pengar på Internet

Ok rubriken kanske låter som en klyscha men jag tänkte dela med mig av några erfarenheter när det gäller intäktsmöjligheter på Internet.

Några går bra och några går mindre bra, här kommer listan:

1. Bygg en webbtjänst – Detta är så klart klockrent, dock inte helt lätt att lyckas. Kom på en bra idé, leverera snabbt och utveckla/förändra dagligen tills en bra tjänst uppnås. Kan ta allt från några månader till några år, ge inte upp och glöm inte att ta testa olika sätt att ta betalt för allt från premiumkonton till annonsering.  Eller sälj av tjänsten på Flippa

Twitter testar just nu ”promoted tweets” vilket är ett innovativt sätt att ge företag möjlighet att annonsera.

2. Affiliate – Används av många och då utgår man oftast antingen från att det finns en nischad sida eller forum. Ett hemmabioforum kanske affiliatemarkadsföring för just en hemmabiobutik. Eller så byggs en tjänst runt olika affiliateprogram där jämförelse på banklån, webbhotell eller dylikt.

Google Adsense är troligtvis den största spelare inom detta område och har fungerat bäst för mig just för att de anpassar annonsen utifrån användarens surfbeteende och innehållet på sidan.

Att bygga in stöd för affiliatemarknadsföring i sin webbtjänst kan vara ett sätt att tjäna pengar.

3. Sälj något – Det kan vara fysiska produkter, din kompetens eller mjukvara exempelvis. Skillnaden mellan affiliatemarknadsföring är oftast att du själv får stå för support, leverans och betalning. Dan gillar att sälja roliga prylar, Anton gillar hörlurar, Stefan kondomer och Joel och Anton gillar muminmuggar. Något som är vanligt i USA är att sälja såkallade E-böcker och då använda Clickbank.

4. Blogga – Kräver lång tid och hård fokusering, kanske kräver att du bloggar dagligen under tre år innan din blogg kan generera mer än kaffepengar. Ett exempel på en teknikbloggare som lyckats bra är TKJ. Se till att annonserna ligger bra till så hög CTR erhålls, kan skilja flera procent mellan olika positioner. Testa Adsense eller Tailsweep exempelvis.

Läs mer om detta intressanta ämne på Sökmotorkonsult (Magnus Bråth) eller Tjänapengar.nu (Andreas Bard).

Har jag glömt något sätt som du kanske tjänar pengar på?

TweetBackup är till salu

Eftersom jag är så ivrig att starta nya spännande projekt så blir oftast äldre projekt lidande. TweetBackup är ett av mina mer intressanta projekt och var troligtvis helt unik då tjänsten startades 2008.

Nu känner jag det är dags för någon annan att ta över rodret och förhoppningsvis fortsätta att utveckla tjänsten som nu har över 100 betalande användare. Tjänsten 15651 användare där tweets arkiveras dagligen och totalt har över 51 miljoner tweets arkiverats.

Tjänsten ligger uppe för budgivning på Flippa.com där du kan lägga bud. Budgivningen pågår i 28 dagar till.

Bra att veta är exempelvis att tjänsten var med på PCMag:s topp 100 lista över webbtjänster år 2009 och att sajten rankar #1 på sökfrasen: twitter backup.

Jag finns att följa på Twitter här @jonasl

Diverse nyheter

Jag har varit lite dålig på att uppdatera bloggen, främst för att min todo-lista svämmade över efter det att jag satt fast i askmolnet. Men här kommer lite mer eller mindre nytt:

**

Jag har försökt att sälja requested.com samt purchased.com via GreatDomains/SEDO. Lyckades enbart sälja requested.com

**

Har lagt vantarna på ett antal bra .SE-domäner såsom fildelning.se och gonorre.se ;)

**

Ted Valentin lanserar Blogipedia på engelska samt gästbloggar på Loggenbloggen.

**

Sökmotorkonsult listar mig som en av de som twittrar om SEO samt så listar Disruptive.nu 99 webb-entreprenörer som twittrar där jag även finns med. Tack!

**

Nu kan du hyra Twinglys Anton Johansson via den nya tjänsten tinypay.me

Fyra tips för företag på Bloggy

Mikrobloggande är fortfarande ett mysterium för många företag. Jag har tänkt ut några tankar som jag tror är viktiga för att lyckas på Bloggy som företag! Idag har Bloggy över 10 000 svenska  användare som postar  antal inlägg varje dag. Även om det är en bit kvar till 9 miljoner så är majoriteten av användare på Bloggy webbsociala människor och det som postas på Bloggy, stannar inte på Bloggy.

Har du ännu inte kommit igång har jag skrivit en kom igång guide till Bloggy!

1. Snacka!
Sälj inte! Detta är inte ett tillfälle då du kränger dina produkter, tjänster, tankar eller vad du nu vill sälja. Snacka med människor istället. Bloggy är ett stort vardagsrum där människor umgås! Hoppar du in där och börjar sälja, kommer alla tycka att du är en udda filur och troligtvis ignorera dig. Om du istället går fram och snackar med någon, då bygger du en relation till den människan!

2. Lyssna mer än du snackar
Gud gav dig två öron och en mun. En ganska tydlig signal om att du skall lyssna mer än vad du pratar! Detta gäller på Bloggy också. Speciellt när du är ny där. Lyssna och se vilka som kan vara intresserade och vad de vill prata om

3. Kommunikation pågår alltid på mottagarens villkor.
Det handlar alltså inte om dig. Lättaste sättet att hantera detta är faktiskt att vara hjälpsam. När du är en aktiv och bidragande del av samhället på Bloggy, kommer människor också börja hjälpa dig. Du måste börja ge, innan du kan få! Så var hjälpsam,posta intressanta men relevanta länkar, svara på frågor, hänvisa eller sammanför människor.

4.Var en människa, inte en juridisk person.
Du representerar ditt företag men det utesluter inte din mänskliga röst eller att det inte kan finnas bilder på dig. Människor gillar andra människor i mycket större utsträckning än vad de gillar företag.

Mikrobloggande är en lika stor historisk chans för företagen som för människorna. Så sparka igång ett Bloggykonto nu!

Detta inlägg skrevs av Christian Rudolf som vanligtvis bloggar på Disruptive.nu