Etikettarkiv: twingly

Diverse nyheter

Jag har varit lite dålig på att uppdatera bloggen, främst för att min todo-lista svämmade över efter det att jag satt fast i askmolnet. Men här kommer lite mer eller mindre nytt:

**

Jag har försökt att sälja requested.com samt purchased.com via GreatDomains/SEDO. Lyckades enbart sälja requested.com

**

Har lagt vantarna på ett antal bra .SE-domäner såsom fildelning.se och gonorre.se ;)

**

Ted Valentin lanserar Blogipedia på engelska samt gästbloggar på Loggenbloggen.

**

Sökmotorkonsult listar mig som en av de som twittrar om SEO samt så listar Disruptive.nu 99 webb-entreprenörer som twittrar där jag även finns med. Tack!

**

Nu kan du hyra Twinglys Anton Johansson via den nya tjänsten tinypay.me

Twingly Channels

Förra veckan så lanserade det Linköpings-baserade företaget Twingly sin nya tjänst Twingly Channels. Målet med Twingly Channels som jag förstår det är att filtrera bland den stora informationsmängd som förekommer och hitta de bästa guldkornen.

Detta görs med hjälp av att se hur många bloggar och mikrobloggar som länkar till en viss nyhet. Sedan är det även möjligt att gå in och kommentera nyheterna direkt på kanalen (channeln) och allt uppdateras så klart i realtid med hjälp av comet.

Kan detta vara framtidens RSS-läsare eller något annat? Oja, frågan är bara om den stora massan orkar gå ett extra steg från sin Google Reader eller BlogLovin för att se vad som är populärt. Här måste Twingly-folket tänka till en gång extra, frågan är ju bara hur Twingly skapar det där extra mervärdet.

Mervärdet kanske kommer när användare kan skapa sina egna kanaler (long-tail) och sedan integrera dessa i tredjeparts-webbsidor. Eller så blir den stora grejjen kanske backchannels för olika event och händelser. Att Twingly Channels behövs och kommer att nå framgång är det inget tvivel om.

Omvärldsbevakning

Detta inlägg publicerades som ett gästinlägg på webmastern.se

Du kanske har bloggat några år eller skapat en webbtjänst som används flitigt och fler och fler börjar att blogga och skriva om din blogg.

Ett smart drag då är att övervaka sociala medier med hjälp av ett antal verktyg och sedan visa din uppskattning genom att exempelvis skriva ett blogginlägg om de bloggar/personer som bloggar om din blogg eller så rekommenderar jag att du kommenterar på bloggen i fråga och tackar för inlägget. Sen så skadar det ju inte heller att svara på någon eventuell fråga som också brukar dyka upp i blogginlägg.

Jag gör min omvärldsbevakning på följande sätt när det gäller bloggar:

 • Skapa en mapp i Google Reader som heter exempelvis ”Bevakningar utvbloggen.se
 • Gå in på Twingly.com och tryck på ”Advanced search”
 • Skriv in URL:en till din blogg under ”Return posts that link to the page or site” och tryck Search
 • Kopiera länken vid ”Subscribe to RSS”
 • Använd nu denna RSS-länk för att skapa en ny bevakning i Google Reader i den mapp som du skapat i steg 1.

Du kan även använda ungefär ovan förfarande för att övervaka varumärken eller produktnamn också. Samt så går det även att använda andra blogg-sökmotorer såsom bloggz.se och blogsearch.google.com.
Om du vill omvärldsbevaka i mikrobloggar såsom Bloggy och Twitter gör du enligt följande:

Hur gör du din omvärldsbevakning?

Uppdatering: Glömde att tipsa om Google Alerts som också är en bra tjänst för att hålla koll.

Klart.se, Muminmuggar, Synonymer.se, Twingly Shinobi

Den förre VD:n för Blocket startar upp Klart.se som är en tjänst där du lätt och enkelt kan se vädret, med på tåget är även John Pohlman (flickr). Sajten liknar VackertVader.se som Tomas och Axel skapade under 24hbc

**

Joel och Anton börjar att sälja coola Muminmuggar på Muminmuggar.se

**

Sinovum Media köper synonymer.se av Adweb AB/TBH.se och köpeskilllingen uppgick till 305 002 kr. Se bl.a på WN och Internetbrus.

**

Reklam för ’Webbredaktörens handbok’ av Fredrik Wackå gick ut i E-postreklam som uppfattades ”lite olyckligt”. E-posten skickades ut av Urban Lindstedt till E-postadresser som fanns i Infoo.se registret (fd. katalogen.sunet.se). Se mer på WN.

**

Ted öppnar ett API för sina kartor och Mashup.se är snabba med att skriva utförligt om detta API.

**

Twingly meddelar att något som kallas Shinobi lanseras den 1:a Oktober. Paula Marttila som bloggar på ArcticStartup är snabb på att skriva om detta och gissar på att det blir en tjänst:

One can only guess but trying to read between the lines I’d expect Twingly to connect to all my social services, rank my connections and deliver me my “Must read” content automatically. A kind of a mix of what Topsy and DailyPerfect are doing?

Twingly BlogRank, VideoPlaza, Jordbävning, Kotyr

Diverse mer eller mindre heta nyheter:

Twingly lanserar BlogRank som verkar likna PageRank men för bloggar och använder ett antal parametrar såsom antalet inlänkar och hur många som klickat på ”Like”-knappen som dyker upp i Twinglys sökresultat. Se poplärasta bloggarna i sverige här: twingly.com/top100?lang=sv

**

Jordbävning i skåne och det ryktas att skåne håller på att brytas lös från övriga sverige? Se intressant information på TwitScoop

**

Jag lägger upp en simpel sida på headhunt.se för de som vill sprida sitt cv. Min tanke är att en vacker dag bygga en rekryteringssajt där arbetssökande lätt kan ladda upp och sprida sitt cv.

**

VideoPlaza med Sorosh Tavakoli i spetsen får Tv4 som kund, grattis!

– ”This will indeed be a good christmas. We’ve just signed the largest commercial TV broadcaster in Sweden to serve their advertising in and around their online video. After meeting some of the larger UK publishers during the last months, I’ve realised that TV4 is one of the larger online video players in Europe (no official numbers though).”

videoplaza.com/2008/12/16/signing-leading-swedish-tv-broadcaster-tv4/

**

Jag har nu F-skattsedel och aktiebolag och mer information hittas på företagets hemsida: triop.se. Hyr mig för 2500kr/h

**

Natalie von Greyerz och Katarina Rylander lanserar Kotyr.se där man kan köpa kläder från svenska up-coming designers. Blandannat:

Aliénor Kloo, Anna Falk, Borcher, Camilla Norrback, Ellen Holvik, Ema, Greenmontagne, Hanna af Ekström, Josefin Strid, LiseLotte Westerlund, Ludic, Lund+Berg, Maria Louise, Suhr, Matilda Wendelboe, Mini Modi, Moa Wikman, Mori & Mimosa, My Little Drama, Noir & Blanc, Patouf, van Deurs samt Zetterberg Collection.

**

Håkan Liljeqvist som bloggar på nobel-prize-winner.com släpper kopa-barnklader.se där information och fakta om barnkläder kan hittas.

Answer.se, badkartan, Twingly, Booli

Jag är nu äntligen tillbaka från en fyra veckors lång utbildning (ej IT-relaterad) och har en hel del att ta igen, dels genom bloggande och dels genom kodande. Mycket har hänt på den svenska Internet-scenen och jag ska försöka sammanfatta en del nedan:

**

Joachim Ståhl som bloggar på advertiser.se har släppt en mycket trevlig tjänst som heter Answer och återfinns på Answer.se:

– Målet med sidan är att skapa en stor kunskapsdatabas för att göra informationen tillgänglig på ett lättförståeligt sätt.

**

Kartsmurfen Ted Valentin använder sin kart-plattform och lanserar Badkartan. Ted säger:

Badkartan tillåter besökarna att recensera, ladda upp bilder och lägga till nya badplatser.

Badkartan.se är alltså den senaste systersajten till Wifikartan.se och Sushikartan.se

Btw, visste du att det finns ca 119 svenska domäner som innehåller ordet kartan?

**

Twingly’s internationella bloggsök är nu öppen för alla att testa på twingly.com. Twingly har även ett gäng personer som kodar under sommaren, kolla in summer.twingly.com

**

Booli inleder ett sammarbete med Villaägarna vilket gör det möjligt att söka lediga bostäder direkt från Villaägarnas hemsida. Anders Kyhlstedt som är marknadschef på Booli säger:

– Det känns fantastiskt roligt att få inleda ett samarbete med Villaägarna. Ingen annan aktör har bättre förståelse för husägarnas behov. Vi kommer ha stor nytta av deras erfarenhet och medlemsbas när vi utvecklar tjänsten framåt

Kortare URL, Destination.se, UrbanLifeStyle, Posh24

Mikael Bogg som bloggar på emerge.se återuppstår från bloggdöden och berättar att han börjat att jobba för den nya Aftonbladet/Schibsted-sajten Destination.se som är en resemarknad (boka flyg, hotell, hyrbil etc).

**

Korta.nu är en ny URL-förkortare av Anton Lindqvist och mini.nu är en URL-förkortare av David Nilsson.

**

Urban Lifestyle är ett företag med många bollar i luften, bl.a så bloggar de på Innovationsbloggen.se och numera så släpper de även trendrapporter på engelska under produktsajten UrbanLifeStyleReport.com. Det går nu att ladda hem ett gratisexemplar av en rapport om du registerar dig.

**

Posh24.se är en het svensk skvallerblogg och nu väljer man att satsa internationellt med sajten Posh24.com som avses att bli en konkurrent till den mycket populära Perez Hilton. En av ägarna bakom posh24 är Mattias Miksche (VD för StarDoll)

**

Var med och hjälp till att smälta ner Twinglys servrar!

Jobbr, WiFiKartan, Sphinx, Twittapps samt Bisongoogle

Fredrik Wass som bloggar på bisonblog testade att använda Jaiku för att få in frågor till en intervju med Google-Sveriges Stina Honkamaa samt Nicklas Lundblad. Läste även idag att Expressens tidningsupplaga refererat till denna (samt online här).

**

Skaparen av Sphinx, Andrew Aksyonoff höll en presentation på MySQL UC 2008:

**

Ted Valentin fortsätter att leverera intressanta sajter och senast ut i *kartan.se är WiFiKartan.se som listar fik för Internet-nomader. Hittade denna roliga recension om nördcaféet #1, il café

– Nån tittade in i inre rummet och konstaterade: ´Jaha, det var här Dreamhack hålls´

**

Jobbr.se är en ny jobbsajt för IT-relaterade jobb skapad av Skellefteåkillen Kristoffer Lidman. Snygg sajt som vanligt när Kristoffer är i farten.

**

Jag köper fler domäner och denna gång är det uhack.com, siteguard.com samt oddpay.com

**

Twingly-Anton gästbloggar på ReadWriteWeb om de populäraste Twitter app’sen vilket tydligen är Twhirl.

**

Ett kul tidsfördriv är att köra runt på Google Maps gator med googleDrive.

**

Google Safe Browsing har nu öppnats upp mer och nu är det möjligt att kontrollera om godtycklig webbsajt innehåller skadlig kod eller ej, den magiska URL:en är:

Populäraste inläggen

Till Er nya bloggläsare och gamla rävar så tänkte jag skriva en liten lista över de inlägg som är populärast här på bloggen:

Och av någon anledning så är sidan ”Om mig” mycket populär.

Test av nya Twingly

De flesta vet vad Twingly är så jag tänker inte skriva någon längre presentation utan mer än att jag fått en beta-invite och i enlighet med Frisim-Clas så tänkte jag skriva mina tankar och funderingar runt denna trevliga bloggsökmotor.

Först och främst så gillar jag designen skarpt och användarupplevelsen är verkligen genomtänkt med snygga menyer och trevliga funktioner.

Indexerade inlägg

Började att göra ett litet test för att se ungefär hur mycket information som finns indexerad, så jag testade att göra sökningar på tre slumpässigt utvalda ord för att se hur många träffar jag fick:

 • aftonbladet: 38 927 träffar
 • schulman: 5219 träffar
 • stockholm: 92 994 träffar

Sedan så testade jag att göra samma sökning på bloggsökmotor bloggz.se:

Detta betyder troligtvis att bloggz.se index är 32% större än Twingly på svensk bloggsök.

Avancerad sökning

Förutom det allmänt trevliga gränssnittet så är de de avancerade möjligheterna min favoritdel, dels så finns det en separat sida för att specificera avancerade sökparametrar:

Vissa av dessa parametrar kan även väljas vid vanliga sökningar:

Sortering går att göra på TwinglyRank, antal inlänkar samt datum. Och klassificeringen av språk stödjer 29 stycken språk.

Spamfritt?

En vanlig sökning på ”viagra” resulterade i 154 437 träffar och en spamfri sökning resulterade i 1382 träffar vilket resulterar i att mer än 99% av alla bloggposter med ordet viagra är spam vilket eventuellt kan stämma.

Om jag gör om samma sökning på aftonbladet så resulterar en sökning som ovan visade 38 927 träffar medan en spamfri sökning resulterar i 11 629 träffar dvs 70% av blogginläggen som innhåller ordet aftonbladet är spam. Kan det verkligen vara korrekt?

Buggar

Ingen tjänst är buggfri (speciellt i beta-stadiet) några av de få buggar som jag identifierat på nya Twingly är följande:

 • Tiderna i sökresultatet verkar inte stämma med det då bloggen presenterar att inlägget skrevs
 • Highlight-funktionen fungerar inte med svenska bokstäver
 • Träffar från nyhetssajter dyker upp

Feature request

Förutom de trevliga features som listas under Twinglys sida ”Twingly Tech Plan” (öppenhet gillas!) så skulle jag gärna se följande:

 • Antalet kommentarer och lite annat gott tas med som en faktor i TwinglyRank (om det nu inte redan görs) som exempelvis AideRSS gör
 • Trendgrafer. Även med möjlighet att jämföra dessa mot varandra
 • Bevakning av sökord via SMS
 • Klassificering av bloggar: Sport, Personligt, Politik osv. (kanske omöjligt att göra automagiskt?)

Min slutsats: Mycket bra jobbat Twingly!

Update: Nu kan du även läsa vad fler tycker om nya Twingly: