Etikettarkiv: svt

Workshop om databasjournalistik

Bild från http://www.customicondesign.com/free-icon/Södertörns Högskola har inlett en förstudie inför ett eventuellt forskningsuppdrag inom området databasjournalistik. Jag och Peter Krantz, Kristoffer Sjöholm (SVT) och Helena Bengtsson (SVT) mfl. medverkade på en första halvdags workshop inom ämnet. Målet var att belysa ett antal problemområden, upparbeta en kontaktyta mellan deltagare samt försöka skapa en samsyn inom området öppen data, PSI-lagen och databasjournalistik.

Vi kom fram till en hel del intressanta saker och förhoppningsvis så kommer det även att komma ett 24h Hackaton framöver gällande databasjournalistik. Flertalet deltagare ansåg även att namnet databasjournalistik var lite felaktigt och att det istället bör heta datajournalistik för att mer spegla verkligheten.

Jag tyckte att det var intressant att vi alla arbetat med öppen data men med olika förutsättningar och infallsvinklar. Med lite perspektiv så kan man verkligen säga att ”open data is the new oil”.

Vi diskuterade även vad för data från myndigheter som är intressant ute på marknaden och efterfrågan är framförallt sådant som säljs dyrt av myndigheterna såsom kartdata, bolagsinformation osv.

Övriga deltagare var:

  • Anders R Olsson
  • Peder Söderlind, Glykol
  • Martin Lindqvist, Glykol
  • Gunnar Nygren, Södertörns Högskola
  • Robert Leonardi, Södertörns Högskola
  • Helge Huttenrauch, Södertörns Högskola

Projektledare är Ester Appelgren och mer information om projektet hittar du här på Södertörns hemsida.