Etikettarkiv: spotify

Docker är kittet i DevOps

Docker

Då och då dyker det upp mjukvara som underlättar livet avsevärt, då man nästan utropar Heureka! När jag först lärde mig använda Fabric så tycke jag att detta var ju guld värt: Att slippa göra samma sak manuellt på flera servrar. DevOps-filosofin i ett nötskal

Men! Nu tog jag mig tid och försökte lära mig Docker. Docker har tagit det hela lite längre och isolerar filer samt processer från underliggande operativsystem samt innehar versionshantering. Vad innebär detta då?

Jo, för sådana som mig som har beroenden långt utanför vad vanliga webbhotell kan leverera såsom Redis, Sphinx och Memcache så är Docker en mjukvara som löser detta.

Man kan kort och gott säga att Docker är ett operativsystem i operativsystemet. Lite som Xen eller Vmware men mycket ”lättare”.

I detta underliggande operativsystem så utgår du från en spegelbild som fungerar som bas och allt du lägger till får en ny revision. Detta gör exempelvis om du vill flytta en webbsajt med Redis, MySQL och Sphinx Search från en server till en annan så behöver du enbart flytta det som ändrats från spegelbilden.

Docker är så klart öppen källkod och helt gratis att använda. Och inte nog med det så är det ett MeetUp om några veckor i Stockholm om just DevOps och Docker med talare från bl.a. Spotify:

Jag har skaffat Mac

Efter många år så har jag äntligen införskaffat en MacBook Pro samt installerat Mac OS X Lion. Processen har inte varit helt smärtfri men några bra tips och slutsatser är enligt följande:

  1. Uppstart i verbose-läge är trevligt: sudo nvram boot-args=”-v”
  2. Att automatiskt dölja eller förminska dockan är ett måste.
  3. Att lära sig tangentbordskortkommandon underlättar vardagen ypperligt tillsammans med exempelvis Alfred. Testa även att köra några minuter/timmar helt utan mus.
  4. Vid installation av certifikat för iOS-utveckling så rekommenderas den Wizard som återfinnes developer.apple.com. Kan vara lätt att glömma något steg annars.
  5. Ställ in terminalen så Pro-temat används som standard.
  6. Installera Dropbox, Little Snitch och WaterRoof.
  7. Konfigurera brandväggen med WaterRoof.
  8. Andra appar som kan vara bra att ha är Charles Proxy, VLC, Skype, Chrome, VirtualBox, Spotify och Xcode.
  9. Kontrollera om SSD-disken stödjer TRIM.
  10. Införskaffa en tuff dekal från exempelvis Etsy.
Dock har jag haft problem med spontana krasher som jag inte riktigt listat ut varför de inträffar. Antingen har jag en trasig SSD-disk eller så är det något som jag installerat som är buggigt.
Vad har du för tips och tricks när det gäller Mac OS X?

Optimera STHLM 2011

I går gick konferensen Optimera STHLM 2011 av stapeln som uppföljning på förra årets lyckade konferens. Även i år så var konferensen lyckad och fokus var mer på säkerhet och prestanda i exempelvis SSL. Årets lokal stod Nalen för.

Dagen började med att Måns och Copylinda hälsade alla välkomna och berättade lite om .SE:s verksamhet som bl.a. omfattar projekt såsom Webbstjärnan och Internetfonden.

Efter introduktionen så pratade Patrik pawal Wallström om vad som gör Internet långsamt då han fokuserade på CDN, DNS samt SSL där Ivan Ristic genomfört en SSL-analys av alla https-sajter i Sverige.

Övriga talare under dagen var Andreas Jonsson från Romab, Per Buer från Varnish, Tobias Järlund  från pappaledighet (Aftonbladet), Michael Sjölin från Guldskeden, Mikael ”Miken” Berggren från Spotify och sist men inte minst så pratade Ragnar Lönn om när biltvätten förstörde hans bil samt Amazon-haveriet.

Video från dagen finns hos Bambuser som SocialVideo vackert stod för.

Bilder (klicka på bild för förstoring):

VideoPlaza, PolarRose, Spotify m.m

VideoPlaza expanderar så det knakar och avser att anställa 10 personer. Inte illa!

**

PolarRose får en ny CEO och Spotify en ny CTO. Vart herr Ehn tagit vägen spekuleras det friskt om. Joakim Jardenberg såg exempelvis att Ehn checkade in på Google i Gowalla).

**

Vad pysslar jag med då? Jo, jag utforskar lite olika API:er som vanligt. Denna gång Amazon samt Commission Junction.

**

SearchMeet ’09 gick av stapeln i helgen och det bjöds på åtskilliga trevliga presentstationer av Gary Beal, Bo Tidelius, Jesper Åström samt Cristoph C. Cemper.

ArcticStartup/ArcticEvening

Igår så var jag på ArcticEvening som anordnas av ArcticStartup och Paula Marttila. En mycket trevlig tillställning där temat för kvällen var mobilitet/startups. Tankspridd som jag är så var jag en halvtimme för tidig vilket kanske var tur för jag hann då prata med Gustav Söderström (Spotify) samt Teemu Kurppa (ex-Google/ex-Jaiku).

Kvällen avslutades med lite frågor och den mest intressanta var den som Roman Pixel (@d0pp13r) ställde om Startups och misslyckande. Det dom rekommenderar är att göra sin hemläxa innan man går publikt, dvs ett antal iterationer av sin produkt/tjänst innan man går publikt. Dvs misslyckas under kontrollerade former ett antal gånger.

Har du en Startup? Anmäl den till  arcticindex.com och glöm inte heller att kolla in MyMisson:

Spotify

Eftersom Spotify verkar vara mycket populärt så tänkte jag lotta ut minst en invite. Vad krävs för motprestation av dig som läser denna blogg? Jo inget, lämna bara en kommentar till detta inlägg så skickar jag en invite om du har tur.

Visste du att Bloggy automatiskt konverterar Spotify URI:er till länkar samt så används numera också URL-förtkortartjänsten is.gd för URL’er som är längre än 50 tecken. De har ett mycket trevligt API som hittas här.

Spotify har lanserat

På flera ställen (bla bloggy.se och jaiku) så har det just annonserats att Spotify nu är öppet för allmänheten om du vill betala för ett konto.

Läs mer på Bisonblog eller Spotify.com

Update: Fick just följande E-brev:

We’ve some exciting Spotify news to share with you.

We have just announced that Spotify has signed groundbreaking
licensing deals with companies including Universal Music Group, Sony
BMG, EMI Music, Warner Music Group, Merlin, The Orchard and Bonnier
Amigo.

This means that after just over two years, thousands of lines of code,
and even more cups of coffee, Spotify will launch today.  We plan to
roll out invites to our free service gradually over the coming months,
while premium access to Spotify has now been made fully available

So what does this mean for you and our beta test community? Existing
accounts will immediately transition to become free Spotify accounts,
and you get to keep all of your playlists. We have refreshed our
database so you might find that some music needs to be replaced or is
temporarily unavailable.  In the process of uploading lots of freshly
licensed music we will continue to scour the globe in our mission to
bring you any song you want, so please bear with us.

You’ll notice advertising in Spotify. If you’d prefer Spotify without
advertising you can always upgrade to Premium
(https://www.spotify.com/en/products/premium/) or buy a day pass
(https://www.spotify.com/products/day-pass/). Last but not least,
you’ll find two invites at your Spotify account page
(https://www.spotify.com/account/share/) that you can go ahead and
share with friends — a small thank you from us.

We really appreciate all of your brilliant support so far and are
excited to start this new stage of the journey.

The Spotify Team

Ted, Spotify, Moyume, Mashup

Du har väl testat Moyume med Peter Sandberg (disruptive.nu) i spetsen? Med Moyume så kan du skicka bilder från din mobiltelefon direkt till dina vänners skrivbord (eller tjänster såsom flickr). Läs mer på disruptive.nu

**

Spotify tar in nya fräscha pengar från investeringsbolagen Creandum och Northzone Ventures som bl.a investerar i Videoplaza. ”€15.3m from Northzone Venture Partners at a monster €71.6m pre-money valuation” enl. TechCrunch

Btw, Bloggy har en playlist:

**

Ikväll har Ted:s nya sajt premiär och jag är närvarande då sajten släpps i Stockholm

**

Mashup.se som är en av mina favoritbloggar skriver om hur en bostadsmashup fungerar, missa ej!