Etikettarkiv: .se

Så arbetar .SE:s styrelse

CC BY 2.0 Flickr @kalexanderson
Bild CC BY 2.0 Flickr @kalexanderson

Jag  är sedan några månader invald i .SE:s styrelse med 9 andra personer (inklusive suppleant och sekreterare) och tänkte berätta utifrån mitt perspektiv hur vi jobbar. Arbetet styrs först och främst av den urkund som en gång i tiden upprättades samt stadgar och en arbetsordning för styrelsen. Några av de myndigheter som bedriver tillsyn gällande .SE:s verksamhet är Länsstyrelsen och PTS.

Vi träffas runt 8 gånger per år och några av dom återkommande punkterna på agenda är att vi går igenom ekonomi tillsammans med VD samt så rapporterar VD:n om verksamheten i stort.

Styrelsen beslutar även om stiftelsens mål på lång samt medellång sikt och det är på en övergripande nivå. Det är sedan via VD:n och ledningsgruppen som dessa övergripande beslut bryts ner och effektueras i organisationen.

Vi är en grupp med personer där alla har sin unika infallsvinkel och syn på saker vilket jag tycker är bra och något som en styrelse bör ha. Och eftersom vi sitter på en unik situation i Sverige så är det viktigt att vi förvaltar .SE ccTLD:n och stiftelsen på ett bra sätt. Det innebär att .SE medverkar till att internet utvecklas i en positiv riktning i Sverige men även att .SE är en attraktiv och bra arbetsplats.

Några av de projekt som .SE bedriver är Webbstjärnan, bokpublicering, statistikframtagning, Internetfonden, satsningar på ökad digital delaktighet, konferensen Internetdagarna och seminariertestverktyg, utveckling av program med öppen källkod, stöd vid införandet av IPv6.

Även om jag tycker att det är viktigt med transparens så omfattas det mesta av styrelsens arbete av sekretess.

Psst! Du vet väl att du kan bidra till internets utveckling genom att bli medlem i ISOC-SE?

För internets bästa ❤️

Jag har två nya uppdrag där jag verkar för internets bästa. Det är två styrelseuppdrag där det enda är för .SE (Stiftelsen för internetinfrastruktur) sedan November 2014 och det andra är Internet Society Sweden Chapter (ISOC-SE) sedan förra veckan.

Även så anordnar jag och Anne-Marie Eklund-Löwinder säkerhetsspåret för årets Internetdagarna som går av stapeln i November.

Men vad är för internets bästa då? Jo, du får nog olika svar beroende på vem du frågar men det jag tycker är viktigt är följande:

 • Fler lär sig programmera genom exempelvis barnhack
 • Ökad mångfald inom internetbranschen
 • Öppna data och entreprenörskap
 • Säkerhet såsom krypteringDNSSEC
 • IPv6
 • Robusthet, driftsäkerhet och stabilitet

Det är roliga uppdrag och förhoppningsvis kan min medverkan göra internet till en lite bättre plats. Och om du gillar internet så tycker jag att du ska gå med i den ideella föreningen ISOC-SE som kostar 350kr / år.

Vad tycker du är viktiga internetfrågor?

Bild CC BY 2.0 @balleyne

älskar du Internet?

Om du, precis som jag älskar Internet så tycker jag att du ska bli medlem i ISOC-SE (The Sweden Chapter of the Internet Society). Själv blev medlem första gången för ungefär 10 år sedan då jag som tonåring var nyinflyttad till Stockholm. Jag ville lära mig mer om DNS, IPv6 och vilka nya protokoll som var på gång.

ISOC-SE anordnar seminarier flertalet gånger varje år då fokus ges på olika områden. ISOC-SE har även bildat stiftelserna Netnod och .SE vilket är en anmärkningsvärd del i svensk Internethistoria. ISOC-SE är en ideell förening och att närvara vid seminarium är kostnadsfritt och även ibland öppna för icke medlemmar.

I dag så hade även ISOC-SE årsmöte och fram valdes ett antal nya styrelsemedlemmar och en ny ordförande vid namn Predrag Mitrovic. Östen Frånberg avsade sig omval efter 15 år som ordförande.

Webbkomet

Jag tillsammans med Danny Aerts VD på .SE, Nikke ”Nikkelin” Lindqvist från Reco och Carnaby, Rebecka Lindhe grundare av garantikoll.se samt Loopias kontorschef Jimmie Eriksson kommer att utse ett lovande webbprojekt under tävlingen med namn Webbkomet 2011.

Vad väntar du på? Nominera ditt favoritprojekt.

Du kan även läsa en intervju med mig på Loopia-bloggen där jag ger lite tips och råd hur du kan lyckas med ditt webbprojekt.

Sök pengar från .SE:s Internetfond

Det är nu dags att söka pengar från .SE:s Internetfond, dvs pengar som är över efter alla domänregistreringar. Totalt delas 12 miljoner ut till projekt.

Du har till 13 februari 2011 att fila på din ansökan. Även så efterfrågas mer hardcore-teknik.

Bedömningskommittén som bestämmer vilka som får pengar från fonden består av:

 • Bengt Ahlgren, forskningsledare på SICS
 • Christer Marking, civ.ing.
 • Erik Geijer, användbarhetskonsult och journalist
 • Mikael von Otter, Almega
 • Patrik Fältström, teknisk expert på Cisco
 • Pernilla Rydmark, .SE (bedömningskommitténs ordförande)
 • Viiveke Fåk, professor vid Linköpings universitet

Optimera webben

.SE bjuder på ett mycket intressant seminarium:

Vi uppmanar härmed alla webbutvecklare att komma till Birger Jarl den 31 maj 2010. Tillsammans med er vill vi nämligen skapa ett bättre och snabbare Internet. Vi har samlat ett helt fantastiskt crew med talare på plats som kommer ta upp och lära er massor om optimering utifrån att mäta, ladda och testa.

Vad sägs om mätningar från Hälsoläget, lasttestning och WordPress-optimering, populära verktyg, Front-end, Back-end, snabbare transportlager, TCP & Prestanda, HTTP, prestandaskillnader mellan webbläsare, libCURL, SPDY/websocket, skalbarhet i molnet, gränssnittsoptimering, HTML, CSS, Javascript, hur man bygger en skalbar tjänst/lösning, Javascriptoptimering laddtid & exekveringstid, Squid och andra cachelösningar för att nämna några saker.

Mer info och anmälan: internetdagarna.se/pages/seminarier/optimera-sthlm

.SE bjuder in till öppen informationsdag

.SE bjuder in till vad som verkar bli en trevlig dag i Stockholm:

.SE (Stiftelsen för Internetinfrastruktur) inbjuder till en informationsdag om det nya .SE, med presentationer både om verksamhet och framtidsplaner. Efter varje programpunkt kommer det att finnas tid för debatt och frågor.

Mötet kommer att behandla ämnen som affärsidé, mål, strategier, organisation, ekonomi, FoU, marknadskanaler, affärsmodell, ombudsrelationer, kvalitet m.m.

Tid: 21 februari 2008, kl. 10.00-18.00 Plats: Clarion Hotel, Ringvägen 98, Stockholm

Anmälan görs via e-post senast den 15 februari direkt till .SE, [email protected]

Program i PDF-format.

PS. Har du en bra idé? Varför inte söka pengar från Internetfonden?