Etikettarkiv: opengov

E-förvaltning och e-tjänster

I fredags så medverkade jag på ett frukostmöte anordnat av Stockholm IT Region. Frukostmötet började med  Stockholms stads tillförordnade stadsdirektör Staffan Ingvarsson och sedan så blev det en paneldebatt där jag, Anette Holm (Stockholm stad), Anna Kelly (PwC), Tommy Bengtsson (Solna stad) samt Mikael Haglund (IBM) berättade lite om våran syn på olika frågor som Magnus Höij (IDG) modererade.

Även så släpptes en rapport med titelen Stockholm: mötesplats för utveckling av digitala tjänster.

Ladda hem rapporten här: http://sv.stockholmitregion.com/rapport/

Uppdatering: I rapporten så återfinnes en mängd kända namn såsom mig själv, Joakim Jardenberg, Ted Valentin, Peter Krantz mfl.

 

 

 

 

 

Öppen tillgång till myndighetsdata

Med nya PSI-direktiven strax inskrivet lagboken så kan inte myndigheter ducka längre. Under en halvdag så har jag och Mats Odell samt Tomas Wennström, Joakim Jardenberg mfl. talat om tillgången till öppen information hos myndigheter.

Surrealistiskt nog så skickade jag in min presentation till Handelskammaren som OpenOffice ODP-format vilket de ej kunde hantera så jag konverterade till Microsofts proprietära format PPT vilket resulterade i att min Hans Rosling inspirerade slide föll bort.

Många intressant diskussioner uppkom om bl.a. hur mycket myndigheter skulle förädla informationen innan den släpps fri. Detta innebär troligtvis också fler licensvillkor etc. hur den får användas. De flesta verkade vara överens om att desto råare desto bättre.

Jag gav även de generaldirektörer som var på plats ett erbjudande att lösa deras eventuella problem att skapa ett API. Tyvärr så är det nog inte där skon klämmer.

Update: Tomas underbara presentation finns nu här.

Bild: svalin

Öppen information från myndigheter

Det går nu att beskåda min senaste skapelse på GovData.se, sajten är uppbyggd runt information som jag fått tag på från myndigheter under offentlighetsprincipen. I dagsläget så är all information baserat på finansiell information såsom vilka företag som tar betalt till vilka myndigheter och hur mycket.

Det är riktigt trevligt att kunna se utgifterna som ca 70 av våra myndigheter har: Vart tar våra skattepengar pengar vägen? Vilka företag levererar för hur mycket och till vem?

Användningsområdena är många och jag tar gärna emot förslag på hur jag kan förbättra sajten med grafer exempelvis och dylikt (vilket ej finns i dagsläget).

Hittar du några snaskiga detaljer? Skriv en kommentar på GovData eller här på bloggen.

Ge oss rådata!

Peter Krantz som driver OpenGov.se blir intervjuad av Computer Sweden där det konstateras att det skulle kosta staten högst 50 miljoner kronor i minskade försäljningsintäkter att släppa rådata från Lantmäteriet, Sjöfartsverket och SMHI fritt för oss entreprenörer och utvecklare att använda.

Se CS artikel eller det som Peter Rosdahl skrivit om tidigare.