Etikettarkiv: Kinect

Att sätta ord på SSWC 2011

Jag måste erkänna att det inte är lätt att sätta ord på okonferensen Sweden Social Web Camp som jag medverkade på i helgen. Det är en härlig miljö på Tjärö, sköna människor och ett trevligt format på sessioner som pågår mer eller mindre dygnet runt.

Redan på väg till tåget som skulle ta mig till Stockholm så började det första äventyret då vägen var avstängd och taxin fick ta en omväg vilket gjorde att jag enbart hade 1  minut tillgodo för att komma på tåget till Stockholm. Väl på tåget så möttes jag av byBricks sköna gerillakampanj som gick ut på att de skulle dela ut kuddar till alla som sov i tält med ett fint brodyr som det stod ”Dröm söta drömmar” på.

Bussresan från Stockholm till Tjärö gick mycket bra och var uppstyrt av Gunnar Lindberg Årneby. Väl nere på SSWC så medverkade jag i två sessioner där jag och Magnus Kolsjö pratade om PSI-lagen och på den andra sessionenen så pratade jag, @tdh och @animalin om tre vinklar på WordPress. Jag stod för serverbiten och fokuserade på prestanda såsom dåliga plugins, cache samt hitta flaskhalsarna.

Kortfattat kan jag beskriva SSWC med följande: mycket intryck, funderingar, känslor, dans och kärlek.

Det där spontana mötet som uppstår överallt, mellan sessioner, i duschen (?!), vid middag/lunch och på kvällen. Att diskutera video med Jonas HombertJayCut och sedan bolla idéer vidare med Björn Fant (VideoPlaza) några timmar senare. Jag har ju en nyfunnen kärlek till Kinect och OpenCV.

Avslutar med några bilder som är tagna med min iPhone:

Microsoft Dag 2 – Kinect SDK, HTML5 och öppenhet

Dag 2 här hos Microsoft började med att vi tittade på en live-stream som sändes från några hus längre bort här på campus där Channel 9 berättade att Kinect SDK nu har släppts och går att ladda hem här: research.microsoft.com/kinectsdk

Efter det att Channel 9 offentliggjort SDK:t så kom Jeff Sandquist över och berättade lite om hur upplägget såg ut:  De bjöd in SDK-utvecklare 24h innan släppet och genomförde ett litet hackaton där diverse olika roliga implementationer skapades med hjälp av Kinect.

Microsoft berättade även om det arbete som genomförs inom OpenSource samt öppna standarder. Föredraget hölls av Jas Sandhu som var en skön snubbe som bl.a. varit inblandad i VRML-standarden. Sista talaren för dagen var svensken Ziad Ismail som är Director IE Product Management som berättade om olika Internet Explorer versioner och HTML5 vilket jag anser var en mycket intressant presentation.

Dagen avslutades på coola Boeings Musem of Flight (se bilder nedan).

Och som vanligt så är det diskussionerna mellan och efter presentationerna som är mest intressanta. Några diskussioner som avhandlades igår var huruvida slutanvändaren av mobiltelefoner vill ha möjligheten att uppdatera mjukvara i sin telefon, varför operativsystem inte har en inbyggd timeline över allt innehåll, hur operativsystem kan bli mer sociala samt spekulationer om Windows 8 där Microsoft är mycket förtegen.

Blandningen av de som är här från andra länder är påtaglig då andra länder bjudit in mestadels journalister. På den tekniska sidan så är vi två programmerare här och en systemadministratör.

Microsoft dag 1

Nu är dag ett av besöket hos Microsoft över och det har varit en dag full med olika intryck, funderingar och intressanta diskussioner. Dagen började med att Miha Kralj från ”Office of the CTO” höll en intressant presentation om allt från uppkopplade kylskåp till nanometer på kretsar.

Tydligen så har Microsoft 35 anställda som hanterar 200 000 servrar i Chicago där anställda inte ens har åtkomst till de fysiska servrarna. Detta för att förhindra fel orsakade av den mänskliga faktorn (kortfattat).

Andra föreläsare under dagen var bl.a. Tim O´Brien som pratade om molntjänster som bl.a. ingår i Azure.

En imponerande syn är storleken på det område där Microsoft håller till utanför Seattle där verkligen allt finns. Exempelvis så finns det minst två fotbollsplaner.

Imorgon ryktas det om att ett SDK ska släppas till Kinect samt så kommer det finnas tillfälle att träffa svenskar som jobbar på Microsoft i Redmond samt så är ett besök till Boeing museet inbokat.

Diverse bilder från dagen:


Frågor till Microsoft

CC Bild av Robert Scoble http://www.flickr.com/photos/scobleizer/2264763977/Snart bär det över pölen till Redmond och Microsoft så varför inte ta tillfället i akt och fråga några relevanta frågor till Microsoft. Inte för att ställa dem mot väggen utan för att höra deras tankar och hur de som jobbar på Microsoft tänker i olika frågor.

Här är några frågor som jag tänkte ställa, kommer du på några andra bra frågor?

1. Vad gör Microsoft när det gäller öppen myndighetsdata? Jag vet exempelvis att Daniel Akenine brukar föreläsa om öppen data samt att Windows Azure Marketplace DataMarket har en del öppen data.

2. Sociala operativsystem, är det framtiden? Och framförallt, vad är ett socialt operativsystem? Se tråd på Bloggy eller Fredrik Wass blogg.

3. Skadlig kod har ju alltid varit en pina för Microsoft som nu även börjar att drabba Apple. Vad för säkerhetsmekanismer kommer att följa med i Windows i framtiden? Kommer exempelvis EMET att integreras?

4. Vad för projekt pågår där Microsoft tänker utanför boxen? Ja, att bjuda in oss är ju en sådan sak. Kinect kanske en annan.

5. Vad gör Microsoft för att uppmuntra entreprenörskap i Sverige? Vad händer inom BizSpark? Disruptive.nu bloggade om BizSpark 2009.

Förhoppningen är så klart att jag även kommer att återkomma med svar på dessa frågor.