Etikettarkiv: IPv6

För internets bästa ❤️

Jag har två nya uppdrag där jag verkar för internets bästa. Det är två styrelseuppdrag där det enda är för .SE (Stiftelsen för internetinfrastruktur) sedan November 2014 och det andra är Internet Society Sweden Chapter (ISOC-SE) sedan förra veckan.

Även så anordnar jag och Anne-Marie Eklund-Löwinder säkerhetsspåret för årets Internetdagarna som går av stapeln i November.

Men vad är för internets bästa då? Jo, du får nog olika svar beroende på vem du frågar men det jag tycker är viktigt är följande:

  • Fler lär sig programmera genom exempelvis barnhack
  • Ökad mångfald inom internetbranschen
  • Öppna data och entreprenörskap
  • Säkerhet såsom krypteringDNSSEC
  • IPv6
  • Robusthet, driftsäkerhet och stabilitet

Det är roliga uppdrag och förhoppningsvis kan min medverkan göra internet till en lite bättre plats. Och om du gillar internet så tycker jag att du ska gå med i den ideella föreningen ISOC-SE som kostar 350kr / år.

Vad tycker du är viktiga internetfrågor?

Bild CC BY 2.0 @balleyne

älskar du Internet?

Om du, precis som jag älskar Internet så tycker jag att du ska bli medlem i ISOC-SE (The Sweden Chapter of the Internet Society). Själv blev medlem första gången för ungefär 10 år sedan då jag som tonåring var nyinflyttad till Stockholm. Jag ville lära mig mer om DNS, IPv6 och vilka nya protokoll som var på gång.

ISOC-SE anordnar seminarier flertalet gånger varje år då fokus ges på olika områden. ISOC-SE har även bildat stiftelserna Netnod och .SE vilket är en anmärkningsvärd del i svensk Internethistoria. ISOC-SE är en ideell förening och att närvara vid seminarium är kostnadsfritt och även ibland öppna för icke medlemmar.

I dag så hade även ISOC-SE årsmöte och fram valdes ett antal nya styrelsemedlemmar och en ny ordförande vid namn Predrag Mitrovic. Östen Frånberg avsade sig omval efter 15 år som ordförande.

Stödjer du IPv6?

Med tillstånd från Kurt-Erik Lindqvist så återpublicerar jag hans brev till ISOC-SE mailinglistan:

Som kanske all vet är tiden vi har kvar innan IANA får slut på IPv4 adresser (vilket inte är det samma som att det är slut på IPv4 adresser – om någon inte förstår skilnanden men är intresserade kan vi ta det off-list) ngn gång mellan nu och våren 2011. Det betyder att vi inom en nära framtid har ett teknik skifte framför oss – att gå över till IPv6. ISOC internationellt har ju jobbat en del med detta, även om det kanske till viss del är perifert till vad ISOC gör, då undeliggande teknik egentligen inte är något slutanvändare skall behöva känna till.

Även om himlen inte faller (the sky is falling) eller att vi står inför ett Y2K problem, så är det ändå ganska hög tid att faktiskt göra något för att IPv6 skall användas. Efter en vecka på IETF börjar det bli väldigt klart att de som har förberett sig och jobbat med IPv6 har en klar fördel affärsmässigt framför de som inte har gjort det och nu desperat försöker komma i kapp (jag kan prata mer om affärsmodeller om ngn är intresserad privat). Nåväl, jag tyckte det vore dags att samla lite information om IPv6 i Sverige, vad görs, vad kan jag som slutanvändare göra, etc så jag satte upp Wikin http://www.ipv6wiki.nu. Gör gärna stegen för att få tillgång till IPv6, fråga om det från er ISP, fråga er interna IT avdelning, testa, lek, labba, lär – men framförallt, dela med er!

Kom ihåg, IPv6 is 96 more bits, no magic.

Och jag kan ju inte vara sämre själv, så sakta men säkert så stödjer fler och fler av mina tjänster IPv6 och först ut är Bloggy.