Etikettarkiv: govdata

Många kontaktar mig

När man som jag har runt 30-40 miljoner webbsidor publicerade med information såsom gator, domäner, mikrobloggar, bloggar och myndighetstransaktioner så kontaktas jag av en hel del människor som av en eller annan anledning fått sitt företagsnamn, namn eller delar av sitt namn publicerat på någon av sidorna, eller hamnar på en av mina webbsidor av misstag genom Google.

Kontaktvägen kan vara olika och oftast sker det genom de kontaktsidor som jag upprättat men ibland så ringer det även folk, skickar E-post eller snigelpost. Inställningen brukar vara olika, ibland hotfull och aggresiv men för det mesta så är den vänlig. Jag försöker så klart i största mån informera om varför uppgifterna är publicerade och radera dem.

Annat intressant att läsa om detta ämne finnes hos Reco-bloggen, och att gömma sig bakom en fasad är dock det sista jag vill göra.

Mycket på gång

Tänkte skriva en liten sammanfattning på det som händer just nu:

  • Uppgraderar Linux-kernels på ett antal av mina serverar. Fungerar automatiskt på Slicehost, dock aningens krångligare på Rackspace.
  • Informationen på GovData är nu uppdaterat med några miljoner transaktioner till för 2009 samt 2010. År 2009 bör nu vara komplett
  • Ordningen på Informationen på GovData är ändrad så största transaktionerna listas först när man tittar på enskilda företag.
  • Tittar lite på det API som Amazon tillhandahåller för dess produkter om det går att baka in i någon av mina tjänster.
  • Lägger till Google Analytics målspårning på Bloggy samt TweetBackup.
  • Infört lite ”sociala funktioner” där nya medlemmar får en fråga om de vill automatiskt tweeta ut ett meddelande att de nu använder Tweetbackup. Detta leder till en fördubbling av nya medlemmar!
  • Uppgraderar mina sajter som går på WordPress till version 3.0 där lite strul uppkommer. Bl.a. så gillas inte custom taxonomies pluginet pga konflikter med inbyggda funktioner som finns i den nya versionen.

Och snart händer det, den 1:a Juli 2010 så vinner det såkallade PSI-direktivet laga kraft. Se proposition 2009/10:175 för mer information.

GovData nu med JSON API

Uppdatering: GovData stödjer nu ännu fler argument. Det är nu även möjligt att se alla myndighetskunder för ett specifikt organisationsnummer.

Äntligen så finns det ett första utkast till ett API för GovData. Jag har valt att stödja JSON med tillhörande JSONP vilket fungerar med de flesta programmeringsspråk.

Ett exempel hur information gällande Skatteverkets utgifter för 2003 hämtas ut med hjälp av PHP:

<code><?php

$data =  file_get_contents("http://govdata.se/api/toplist/2003/skatteverket");
$datar = json_decode($data);
print_r($datar);

 ?></code>

Alla myndigheter som stödjs med hjälp av toplist-argumentet går att lista med följande URL:

http://govdata.se/api/lista

All information som finns på GovData kommer att vara tillgängligt via API:et. Du får använda informationen som du vill, dock så uppskattas  alltid en länk tillbaka.

Mer information finns på API-sidan för GovData: govdata.se/api

Öppen tillgång till myndighetsdata

Med nya PSI-direktiven strax inskrivet lagboken så kan inte myndigheter ducka längre. Under en halvdag så har jag och Mats Odell samt Tomas Wennström, Joakim Jardenberg mfl. talat om tillgången till öppen information hos myndigheter.

Surrealistiskt nog så skickade jag in min presentation till Handelskammaren som OpenOffice ODP-format vilket de ej kunde hantera så jag konverterade till Microsofts proprietära format PPT vilket resulterade i att min Hans Rosling inspirerade slide föll bort.

Många intressant diskussioner uppkom om bl.a. hur mycket myndigheter skulle förädla informationen innan den släpps fri. Detta innebär troligtvis också fler licensvillkor etc. hur den får användas. De flesta verkade vara överens om att desto råare desto bättre.

Jag gav även de generaldirektörer som var på plats ett erbjudande att lösa deras eventuella problem att skapa ett API. Tyvärr så är det nog inte där skon klämmer.

Update: Tomas underbara presentation finns nu här.

Bild: svalin

Politometern, MyWebWill, Handelskammaren

Entreprenören Martina Lind lanserar en ny och förbättrad förstasida till Politometern som uppdateras ett antal gånger om timmen. Perfekt för alla politikernördar.

**

De två som startat tjänsten MyWebWill medverkade i dagens avsnitt av Draknästet men tackade nej till drakarnas bud. Kan det bero på att Magnus Wiberg verkar ha ett finger med i spelet? Trevlig tjänst men dock i en nisch som inte är så kul.

**

På fredag så ska det diskuteras webbtjänster som använder offentlig information från myndigheter på Handelskammaren. Tyvärr så är evenemanget fullbokat men information hittas här: chamber.se/?id=11719&eid=8893

Lediga .SE, VideoPlaza, GovData

Morgondagens lediga .SE domännamn finns nu uppe i ett RSS-flöde: http://www.se/rss_-_morgondagens_lediga_domaner.xml Intressant med detta är att det även framgår när domänen registrerades.

**

VideoPlaza tar in nytt fräscht kapital från Creandum och Northzone. Se Sorosh blogginlägg här.

**

GovData har fått uppmärksamhet i papperstidningar som NyTeknik och Computer Sweden. Och snart finns förhoppningsvis ett API tillgängligt.

**

Min domänportfölj växer så det knakar och har härmed förbjudit mig själv att införskaffa fler domäner från andrahandsmkarknaden under 2010. Återkommer med med info.

**

Testar att köra med Disqus DomainTool.se och det fungerar ypperligt bra än så länge.

Öppen information från myndigheter

Det går nu att beskåda min senaste skapelse på GovData.se, sajten är uppbyggd runt information som jag fått tag på från myndigheter under offentlighetsprincipen. I dagsläget så är all information baserat på finansiell information såsom vilka företag som tar betalt till vilka myndigheter och hur mycket.

Det är riktigt trevligt att kunna se utgifterna som ca 70 av våra myndigheter har: Vart tar våra skattepengar pengar vägen? Vilka företag levererar för hur mycket och till vem?

Användningsområdena är många och jag tar gärna emot förslag på hur jag kan förbättra sajten med grafer exempelvis och dylikt (vilket ej finns i dagsläget).

Hittar du några snaskiga detaljer? Skriv en kommentar på GovData eller här på bloggen.