Etikettarkiv: govdata

Öppen tillgång till myndighetsdata

Med nya PSI-direktiven strax inskrivet lagboken så kan inte myndigheter ducka längre. Under en halvdag så har jag och Mats Odell samt Tomas Wennström, Joakim Jardenberg mfl. talat om tillgången till öppen information hos myndigheter.

Surrealistiskt nog så skickade jag in min presentation till Handelskammaren som OpenOffice ODP-format vilket de ej kunde hantera så jag konverterade till Microsofts proprietära format PPT vilket resulterade i att min Hans Rosling inspirerade slide föll bort.

Många intressant diskussioner uppkom om bl.a. hur mycket myndigheter skulle förädla informationen innan den släpps fri. Detta innebär troligtvis också fler licensvillkor etc. hur den får användas. De flesta verkade vara överens om att desto råare desto bättre.

Jag gav även de generaldirektörer som var på plats ett erbjudande att lösa deras eventuella problem att skapa ett API. Tyvärr så är det nog inte där skon klämmer.

Update: Tomas underbara presentation finns nu här.

Bild: svalin

Politometern, MyWebWill, Handelskammaren

Entreprenören Martina Lind lanserar en ny och förbättrad förstasida till Politometern som uppdateras ett antal gånger om timmen. Perfekt för alla politikernördar.

**

De två som startat tjänsten MyWebWill medverkade i dagens avsnitt av Draknästet men tackade nej till drakarnas bud. Kan det bero på att Magnus Wiberg verkar ha ett finger med i spelet? Trevlig tjänst men dock i en nisch som inte är så kul.

**

På fredag så ska det diskuteras webbtjänster som använder offentlig information från myndigheter på Handelskammaren. Tyvärr så är evenemanget fullbokat men information hittas här: chamber.se/?id=11719&eid=8893