Etikettarkiv: google adsense

Ny tjänst för rabatter: HittaRabatt

hittarabattJag har länge varit i en övergång från AdSense till affiliate-baserade intäkter och har testat lite olika metoder. Nu senast så skapade jag en tjänst att erbjuda rabattkuponger och förmånliga rabatter.

Tjänsten heter HittaRabatt och återfinnes på tadaaa: HittaRabatt.se. Rabattkoder är dock inte enbart till godo för slutkonsumeter utan vissa E-handlare  verkar ogilla rabattkodstjänster.

Det har varit lärorikt och att etablera en direktkontakt med annonsörer. Speciellt eftersom många är intresserade av att öka konvertering med hjälp av rabattkoder. Även lärorikt är att arbeta med mängd olika affiliate-nätverk såsom Adrecord, Tradedoubler, Zanox och Double.net

Vad har du för erfarenhet som konsument eller E-handlare gällande rabattkuponger? Lämna gärna en kommentar.

Uppdatering: Coolstuff hör gärna av Er till mig för ett samarbete gällande rabattkoder.

HittaRabatt

Google Adsense nu med https-stöd

Google har nu lagt in stöd för https-sajter för de som använder Google Adsense. Rätt minimal förändring som behövs göras för att visa koden:

<script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">
</script>

Denna kodsnutt gäller så klart om du använder asynkron annonskod, vilket jag hoppas att du gör. Denna förändring gör bl.a. att eventuella felmeddelanden i webbläsaren såsom nedan försvinner om du visar annonser på en https-sajt:

https varning

Att lämna ute http eller https i sökvägen och i stället börja med två slash \\ kallas för protokoll-relativa URL:er och är ett bra sätt att ej erhålla en mixad http/https-sida av misstag.

PS: Använd rabattkoden UTVBLG för 100 kr rabatt på SSL-certifikat via min tjänst https.se

Källa: Google

Google AdSense intäkter 2012

Här kommer en liten sammanställning gällande intäkter från Google Adsense under året 2012:

Skärmavbild 2013-01-13 kl. 12.48.28

Den mörkare gröna linjen är årets intäkter och den ljusare är för 2011. Som man kan se så började 2011 bättre för att sedan ligga under 2012. Annars så var 2012 relativt likt 2011 gällande intäkterna.

Och precis som 2012 så försöker jag bli mindre och mindre beroende av Adsense, men dock inte helt trivialt då många tjänster jag byggt är baserade på annonsintäkter.

Se även mina Google Adsense intäkter för 2010 här.

Så tjänar du mer pengar på Google AdSense

För några år sedan så skrev jag följande blogginlägg om hur du kan fördubbla dina Google Adsense-intäkter.

Nu tänkte jag skriva igen om lite nya erfarenheter och lärdomar:

Placera ut fler än tre annonser

Först och främst, du kan enbart placera tre stycken annonsenheter per webbsida. Vad som dock ej är inräknat i detta är länkenheter som du även kan placera tre stycken av.

Vad många gör är också att ”baka in” dessa länkenheter i en befintlig menystruktur vad gäller färg exempelvis. Detta är dock något som kan vara emot Google Adsense-policyn vad som gäller placering av annonser.

Använd nytt större annonsformat

Även värt att tänka på är att Google nu har ett nytt annonsformat som är 300×600 i storleken, och här kan du hitta mer information om detta format. Helst hade jag själv sett 600×300 i storleken då just 300×600 kan vara lite svårt att placera ut då den är lång och smal.

Tjäna pengar på Internet

Ok rubriken kanske låter som en klyscha men jag tänkte dela med mig av några erfarenheter när det gäller intäktsmöjligheter på Internet.

Några går bra och några går mindre bra, här kommer listan:

1. Bygg en webbtjänst – Detta är så klart klockrent, dock inte helt lätt att lyckas. Kom på en bra idé, leverera snabbt och utveckla/förändra dagligen tills en bra tjänst uppnås. Kan ta allt från några månader till några år, ge inte upp och glöm inte att ta testa olika sätt att ta betalt för allt från premiumkonton till annonsering.  Eller sälj av tjänsten på Flippa

Twitter testar just nu ”promoted tweets” vilket är ett innovativt sätt att ge företag möjlighet att annonsera.

2. Affiliate – Används av många och då utgår man oftast antingen från att det finns en nischad sida eller forum. Ett hemmabioforum kanske affiliatemarkadsföring för just en hemmabiobutik. Eller så byggs en tjänst runt olika affiliateprogram där jämförelse på banklån, webbhotell eller dylikt.

Google Adsense är troligtvis den största spelare inom detta område och har fungerat bäst för mig just för att de anpassar annonsen utifrån användarens surfbeteende och innehållet på sidan.

Att bygga in stöd för affiliatemarknadsföring i sin webbtjänst kan vara ett sätt att tjäna pengar.

3. Sälj något – Det kan vara fysiska produkter, din kompetens eller mjukvara exempelvis. Skillnaden mellan affiliatemarknadsföring är oftast att du själv får stå för support, leverans och betalning. Dan gillar att sälja roliga prylar, Anton gillar hörlurar, Stefan kondomer och Joel och Anton gillar muminmuggar. Något som är vanligt i USA är att sälja såkallade E-böcker och då använda Clickbank.

4. Blogga – Kräver lång tid och hård fokusering, kanske kräver att du bloggar dagligen under tre år innan din blogg kan generera mer än kaffepengar. Ett exempel på en teknikbloggare som lyckats bra är TKJ. Se till att annonserna ligger bra till så hög CTR erhålls, kan skilja flera procent mellan olika positioner. Testa Adsense eller Tailsweep exempelvis.

Läs mer om detta intressanta ämne på Sökmotorkonsult (Magnus Bråth) eller Tjänapengar.nu (Andreas Bard).

Har jag glömt något sätt som du kanske tjänar pengar på?

Fördubbla dina Google Adsense intäkter

När jag skapar nya webbsajter så brukar jag inte fundera så mycket på annonsering utan brukar sporadiskt lägga upp Google Adsense lite här och var när jag har tid över. En av mina sajter har dock börjat att få fler och fler besökare så jag tänkte att nu är det dags att ta tag och se över om jag kan förbättra CTR (antalet besökare som klickar på banners/annonser, mäts i procent och kallas ibland även för konvertering).

Innan jag började detta experiment så låg min CTR på cirka 1% vilket är lite lågt och när jag var klar med testerna så ligger nu min CTR på över 2% vilket dubblar mina intäkter från Google Adsense.

Så, hur gör man då? Jo det finns ett antal saker du bör tänka på; till och börja med och det finns inte direkt någon gyllene regler som gäller just din webbsajt så därför så måste du testa dig fram.

Hur testar man sig fram undrar du kanske? Jo jag gjorde helt enkelt så att jag ändrade en liten bit i taget, en bit varje dag och tittade huruvida dessa förändringar gav mer eller mindre CTR (observera att du bör ha minst 3000-4000 exponeringar för varje test).

Dessa testningar brukar även kallas split a/b test och det kan hittas en hel del på Google om detta. En annan sak värt och nämna är att du bör använda Adsense-kanaler för att beskriva alla dina annonser för att få bättre spårbarhet, mina heter exempelvis:

  • foobar.com topleft large image rectange

Nu när du vet hur du gör tester fram och tillbaka så bör du även tänka på detta:

  • Vilken typ av annons konverterar bäst för dig? Bild eller text?
  • Vilket annonsformat? Stor rektangel, banner (728×90) osv..
  • Höger eller vänsterjustering?
  • Färg som matchar övriga sajten eller utstickande? Här ger oftast färger som matchar din övriga sajt bättre konvertering. Läs mer om färger här
  • Viktigaste av allt är så klart var annonsen ligger på din sida, har du en blogg exempelvis så gissar jag på att den banner som ger flest klick är ”large image rectangle” direkt mellan rubriken och inlägget. Se exempelvis hur Marcus Westberg har placeringen. Testa att flytta runt!
  • Försök att använda maxantalet annonser (tre) och använd olika kanaler för samtliga för spårbarhet

Finns även en till intressant sak att tänka på: Adsense försöker att optimera annonserna utifrån din webbsidas innehåll men lyckas inte alltid. Så det du kan göra för att underlätta för Adsense är att berätta vad på din sida som är relevant och vad som inte är det genom att använda ”section targeting”.

Har du en blogg så är det troligtvis inläggen som är relevanta och då bör dessa taggas enligt följande:

<!– google_ad_section_start –>

inlägget

<!– google_ad_section_end –>

Och sidfot, menyer etc som kanske inte är relevant kan ignoreras enligt följande taggar:

<!– google_ad_section_start(weight=ignore) –>

Sidfot på blogg

<!– google_ad_section_end –>

Finns även ett WordPress-plugin för detta: maxpower.ca/wordpress-plugin-target-adsense/2006/11/15/

Vidare läsning: