Etikettarkiv: glesys

VPS/Dedikerad server pris vs. prestanda

Eftersom jag har innehar ett antal VPS:er och dedikerade servrar så tänkte jag att testa hur prestandan förhåller sig till priset på dessa. Som vanligt så har jag inte tagit support i beaktning, inte heller så har jag vägt in ram-minne eller överföringsmängd i detta test.

Till skillnad från DNS-testet så testar jag nu även de leverantörer jag anlitar från andra länder än Sverige: Amazon EC2, GleSYS samt Rackspace.

Resultatet blev enligt följande, desto lägre värde desto bättre vilket indikerar bäst prestanda för pengarna:

Du kan själv genomföra samma test genom att ladda hem http://acelnmp.googlecode.com/files/unixbench-4.1.0-wht.tar.gz och starta testet på följande sätt:

$ wget http://acelnmp.googlecode.com/files/unixbench-4.1.0-wht.tar.gz

$ tar xvfz unixbench-4.1.0-wht.tar.gz

$ cd unixbench-4.1.0-wht-2/

$ ./Run

Vänta sedan medan testet utförs vilket tar mellan 5 och 10 minuter, den sammanlagda summan av alla deltester står längst ner under rubriken FINAL SCORE.

Om du får ett felmeddelande om att time saknas så kan du installera det via: sudo apt-get install time under Ubuntu. Kan även vara bra att kontrollera så att du inte har något som går på servern som redan slukar resurser under tiden då du kör testet.

När du kört testet så kan du rapportera in prestandan i detta Google Docs-formulär så gör jag en sammanställning och publicerar sedan här på bloggen. Fortsätt läsa VPS/Dedikerad server pris vs. prestanda

Reflektioner efter DNS-testet

Irene Fertik, USC News Service. Copyright 1994, USCSom bekant så testade jag DNS-tjänsterna hos Binero, Loopia, Frobbit och GleSYS igår. Här kommer några av de reflektioner som jag och andra har gjort:

1. Troligtvis är anycast DNS det enda som skulle förhindrat den överbelastningsattack som genomfördes mot Loopia.

2. Att bara använda en enda TLD för sina namnservrar är inte bra om denna TLD skiter i det blå skåpet, som .SE – Stiftelsen för Internetinfrastruktur gjorde. Ingen av de leverantörerna jag testade igår har det som med standard. Observera dock att detta enbart gäller om du har domäner i andra TLD:er som är beroende av namnservrar i .SE-zon.

3. Jag tog aldrig pris, svarstider, upptider eller support i beaktning vilket du som beställare av en DNS-tjänst bör göra om du anser att det är viktigt. Se exempelvis det test som Christian Davén genomförde på upptider för webb.

4. Det framgår ej om en DNS har åtskilliga leverantörer för failover som GleSYS har.

5. 25% av alla .SE-domäner har problem och vi måste göra något åt det. Se pressrelease från .SE

6. Via ett så kallat BGP-looking glass så går det att se hur många vägar det finns till en specifik namnservers nät.  Sunet har en sådan tjänst exempelvis.

Bilden är på Jon Postel och det är honom vi kan tacka för att vi har DNS och många andra standarder i dag.

Postel’s Lag: ”be conservative in what you do, be liberal in what you accept from others” (ungefär ”be conservative in what you send, liberal in what you accept”).

Stödjer du IPv6?

Med tillstånd från Kurt-Erik Lindqvist så återpublicerar jag hans brev till ISOC-SE mailinglistan:

Som kanske all vet är tiden vi har kvar innan IANA får slut på IPv4 adresser (vilket inte är det samma som att det är slut på IPv4 adresser – om någon inte förstår skilnanden men är intresserade kan vi ta det off-list) ngn gång mellan nu och våren 2011. Det betyder att vi inom en nära framtid har ett teknik skifte framför oss – att gå över till IPv6. ISOC internationellt har ju jobbat en del med detta, även om det kanske till viss del är perifert till vad ISOC gör, då undeliggande teknik egentligen inte är något slutanvändare skall behöva känna till.

Även om himlen inte faller (the sky is falling) eller att vi står inför ett Y2K problem, så är det ändå ganska hög tid att faktiskt göra något för att IPv6 skall användas. Efter en vecka på IETF börjar det bli väldigt klart att de som har förberett sig och jobbat med IPv6 har en klar fördel affärsmässigt framför de som inte har gjort det och nu desperat försöker komma i kapp (jag kan prata mer om affärsmodeller om ngn är intresserad privat). Nåväl, jag tyckte det vore dags att samla lite information om IPv6 i Sverige, vad görs, vad kan jag som slutanvändare göra, etc så jag satte upp Wikin http://www.ipv6wiki.nu. Gör gärna stegen för att få tillgång till IPv6, fråga om det från er ISP, fråga er interna IT avdelning, testa, lek, labba, lär – men framförallt, dela med er!

Kom ihåg, IPv6 is 96 more bits, no magic.

Och jag kan ju inte vara sämre själv, så sakta men säkert så stödjer fler och fler av mina tjänster IPv6 och först ut är Bloggy.

Lägg inte alla ägg i samma korg

Jag har länge levt efter filosofin att inte lägga alla ägg i samma korg när det gäller serverdrift. Jag använder mig därför av VPS:er samt Co-Location från följande operatörer:

Och när det gäller domändrift såsom DNS och domänregistreringar så använder jag mig av:

Fördelen med detta är att om någon operatör går ner som idag (Hej Binero!) så går inte allt ner.

GleSYS VPS

Håller på för tillfället att testa en ny VPS och denna gång är GleSYS leverantör, beställde en VPS i söndags och vips några timmar senare på söndagen var den uppsatt och klar. Mycket trevligt! Efter att ha donat och meckat och installera allt jag behövde insåg jag att deras standardlösning var lite för klen och kontaktade då deras support och fick den uppgraderad inom några minuter. Det är bra service!