Etikettarkiv: deface

Hur mitt domännamn hamnade mitt i ett hacker-krig

Det hela började rund 2010 då jag registrerade domännamnet Myndigheterna.se som jag tänkte använda för att bygga en webbtjänst. Jag filade länge på vad tjänsten skulle innehålla och byggde mycket backend och lite frontend. Sidan låg nästan helt oanvänd och Google vägrade att indexera något.

Dock så damp det ned ett mail en vacker dag från Jack Werner från Nyheter24 som undrade om jag sett någon trafikökning på sajten och jag förstod inte riktigt vad han menade så jag tittade snabbt i loggarna och såg att många nya besökare kom från YouTube.

Jag gick in på YouTube och såg då en Guy Fawkes mask och såg att beskrivningsfältet innehöll en massa länkar till myndigheter inklusive min domän. Då trillade poletten ner och jag förstod att ett av alla mål för hacker-angrepp var min stackars domän.

Snabbt som ögat så ändrade jag innehållet på domänen så den inte skulle innehålla några PHP-script eller liknande som kunde användas för intrång. Istället så la jag upp en bild på en säl, fråga mig inte varför men det kändes som en bra idé vid tillfället:

Jag blev kontaktad av hens som undrade om sidan hade blivit hackad men jag berättade då att det var jag som hade lagt upp bilden på en säl. Jag märkte även på Twitter att det var hög aktivitet om just att sidan blivit ”defacad” eller hackad/ändrad. Förstod inte riktigt varför eftersom det står att jag är ägare av sidan.

Efter några dagar så kommer Jack Werner på idén att skriva en artikel om att jag lurat Anonymous och att det är en guldgruva. Vilket jag förvisso säger i en intervju till honom, men i sitt hela kontext: ”en guldgruva i SEO-syfte” eftersom det genererat otroligt mycket inkommande länkar.

Eftersom andra drabbas och drabbats så väljer jag att ta bort sälen. Tyvärr så verkar få inse att det är Triop AB:s sida och ingen myndigetssida som blivit hackad (förutom gammelmedia).

Uppdatering: Förutom Nyheter24 så skrev även Svenska dagbladet och SVT om detta.