Etikettarkiv: chrome

Google Instant Preview

Jag har funderat lite på Google Instant Preview och vad det kan innebära för oss som skapar webbtjänster. Google kan inte sedantidigare indexera JavaScript men kan i viss utsträckning följa länkar som återfinns i JavaScript-kod.

Att Google nu gör tumnaglar på webbsidor innebär att de använder Google Chrome i såkallat ”headless mode” under Xvfb exempelvis och sparar sedan ned skärmdumpar av sidor.

Detta får till följd att Google exekverar JavaScript-kod på sidorna och kan indexera JavaScript-kod som exekveras vid sidbesök och de kommer således kunna indexera fler webbsidor. Yay!

Kommer du på några fler saker som kan påverkas? Skriv gärna en kommentar och berätta vad du tror.

Google Chrome OS

Det är rätt intressant att Google Chrome OS släpptes igårkväll och enbart är en webbläsare som OS. För detta var precis vad jag trodde skulle komma när jag var på Microsofts releasefest för IE8 eftersom allt mer av det jag gör enbart görs direkt i webbläsaren (inkluderat Adobe AIR). Och när vi ändå är inne på Adobe AIR så släppte de en ny beta-version vid nummer två, med lite fräsiga funktioner såsom ”You can listen for incoming socket connections”, ”Native process API” se Release Notes.

Att Google även tänker på säkerheten är solklart:

”grsecurity and PaX are available in one bundled patch.  If at all possible, PaX and grsecurity should be applied to the kernel.” – Google Chromium OS‎

Du kan ladda hem Google Chrome OS här som en VMware disk (.vmdk) eller se denna video:

Psst. PHP 5.3.2 är släppt

Newsmill, Blogg.se, Iconvert, Google Chrome

Simon Sundén slutar på Online Services och startar istället företaget Iconvert tillsammans med Erik Nettelbrandt. Läs mer på Iconvert.se eller Joinsimon.se

**

Bloggplattformen blogg.se som numera ägs av Allers har bytt utseende på sin förstasida Blogg.se, bra eller anus? Själv tycker jag att sidan har på tok för mycket text och är rörig. Även BetaAlfa skriver om detta.

**

Newsmill verkar vara en ny slags Sourze där användarna själva lägger upp material och tycker till. Verkar vara mycket skriverier om denna satsning, läs exempelvis  DN: Debattsajt nära 100.000 läsare. Bakom sajten står bl.a två föredetta Expressen-människor PM Nilsson och Leo Lagercrantz samt så står Bonnier för pengar.

**

Google har släppt sin nya webbläsare Chrome som baseras på WebKit som är en OpenSource html/javascript-motor från Apple. WebKit används exempelvis av webbläsaren Safari.

Läs mer på Google Bloggen eller IDG.