Etikettarkiv: bloggvärde

Dödar gamla buggar på bloggnätverket

I går så fixade jag en fem år gammal bugg som gjorde att cachningen på min sajt BloggVärde fungerade suboptimalt. Felet bestod i att jag använde en sekundräknare som uppdaterades i en SQL-fråga mot databasen.

Dock så cachar jag genom memcache och en md5-summa som beräknas på SQL-frågan, eftersom SQL-frågan blev ny varje sekund så cachades bara frågorna i en sekund. Det sänker förvisso belastningen till SQL-servern lite men när jag hade fixat buggen så gick sajten flera sekunder snabbare.

Jag har även flyttat över BloggNytt till molnet aka Amazon EC2 och håller på att flytta mer av mitt bloggnätverk från 2007.

Du glömmer väl inte att lägga till ping.bloggnytt.se i din lista över XML-RPC tjänster som du pingar från WordPress? Du lägger in http://ping.bloggnytt.se under Inställningar->Skrivinställningar och Uppdateringstjänster.

 

Bloggsök flyttad till molnet

Sakta men säkert så flyttar jag mina bloggprojekt till molnet och Amazon EC2 + RDS. Det rör sig först och främst om bloggsökmotorn Bloggz.se där jag även kommer att öppna upp för ett bloggsök-API med JSON + XML. Fritt för privatpersoner att använda och en mindre summa för kommersiella projekt.

Bloggz var mitt första projekt som skapades år 2007 och har sedan dess indexerat den svenska bloggosfären. Tjänster som använder sig av bloggdata är exempelvis BloggVärde, BloggNytt och BloggBilder.

Jag håller även på att komma ikapp antalet bloggar som är indexerade:

Logga många klick

Jag gillar att klura på problem, speciellt när jag kan klura länge och väl. Det är så att jag har ett nytt projekt där jag avser att logga många klick i sekunden och av erfarenhet tidigare då jag utvecklat bl.a BloggVärde så vet jag att det inte är direkt så lätt som det låter.

Att uppdatera i MySQL med UPDATE eller dylikt är en på tok för dyrbar process så därför har jag nu klurat fram en lösning som troligtvis är bättre:

Jo, det är så att memcache har stöd för increment samt så går det att köra memcached processen med -M flaggan som ser till att inget åker ut, dock så är det då upp till dig själv att se till att du inte överskrider minnet du allokerar till memcached.

Sen så ser jag bara till att kontrollera vad värdet är ungefär var femte minut och skriver ner det till MySQL-databasen samt rensar värdet.

Smart va? Hoppas det funkar i praktiken..

Siffror: BloggPing, BloggVärde, Bloggy, Bloggz

Jag tänkte dela med mig av några siffror från mina sajter:

  • TweetValue.com har värderat 47 565 Twitter-konton
  • Bloggy har levererat 398 408 meddelanden
  • BlogBackupr.com har 5 926 användare
  • Bloggsökmotorn Bloggz.se har information om 29 392 744 länkar mellan bloggar och indexerade 3 895 950 inlägg i Febuari och 3 195 633 inlägg i Januari
  • BloggVärde.se har värderat 97 909  svenska bloggar
  • 1200 svenska bloggare använder dagligen BloggPing.com
  • Jag har 8 servrar (inklusive virtuella) utspridda över fyra geografiskt olika platser

Diverse nyheter

Nu när sommarvärmen är som varmast och det blir aningens segare på kontoret, dock har jag varit lite produktiv iallafall både online och offline. Blir en hel del gjort på ”mitt stora projekt”

Lite mer eller mindre aktuellt på webben:

Google indexerar flash, Hitta PDF-filer och bloggvärde

Google börjar att indexera flash-filer (SWF):

We’ve developed an algorithm that explores Flash files in the same way that a person would, by clicking buttons, entering input, and so on. Our algorithm remembers all of the text that it encounters along the way, and that content is then available to be indexed. We can’t tell you all of the proprietary details, but we can tell you that the algorithm’s effectiveness was improved by utilizing Adobe’s new Searchable SWF library.

Intressant! Själv använder jag dock flash mycket sparsamt på mina sajter men ska bli intressant och se om detta har någon direkt effekt på SERP:en. Vad tror du?

**

Får snart fiber hem till lyan och då ska det börjas att crawla igen, först ut är en sökmotor för PDF-filer som ska gå under domänen PDFind.com. Crawlingshastigheten ligger på ungefär 10 miljoner webbsidor per dygn.

**

BloggVärde.se har nu värderat ca 40 000 Svenska bloggar.

Bloggkoll, värderingar, brevspam, fonter och slumptal

Markus Jalmerot har gjort en trevlig och grundlig utvärdering av två svenska modebloggare och en vacker dag så kanske jag tar och anammar vissa av dessa parametrar till BloggVärde.se:s värdering. IDG skriver även om detta.

**

Mattias Swenson som enligt mig är en av Sveriges yngsta och hetaste entreprenörer som bl.a står bakom forumet Swedish Startups berättar att BloggKoll nu finns en en alldeles ny fräsch version. Även Christian RudolfDisruptive har bloggat om detta.

**

Dan Nilsson slutar aldrig att förvånas och tar till nya guerilla marknadsföringsmetoder för att få ut budskapet om sin nya E-butik RoligaPrylar.se

**

Antalet bloggar som blivit värderade på BloggVärde.se överstiger när som helst 10 000! Det är helt sjukt vilken genomslagskraft sajten har fått. Testade att göra några slagningar i databasen och kom fram till att ungefär 300 svenskar skulle kunna blogga på heltid (räknat på medellön 222 520/år). Men som vanligt så ska man nog inte lita allt för mycket på mina hemmatränade apor!

**

Gillar du Naive Bayes, NGram analys eller kanske bygga dataminingplattformar tillsammans med Marcus Herou som är en av Sveriges främsta utvecklare? Då är Tailsweep rätt ställe för dig.

**

Read Write Web skriver att FontStruct är en ny webbtjänst som låter dig bygga egna fonter direkt på webben och sedan dela med dig av dessa. Jag gillar’t! Är du en riktig design nörd så kan du även gå direkt till överkursen och ladda hem FontForge:

An outline font editor that lets you create your own postscript, truetype, opentype, cid-keyed, multi-master, cff, svg and bitmap (bdf, FON, NFNT) fonts, or edit existing ones. Also lets you convert one format to another. FontForge has support for many macintosh font formats.

**

Lita inte för mycket på dina slumptal, speciellt inte om du använder OpenSSL tillsammans med Debian, Ubuntu eller Knoppix. Luciano Bello har nämligen hittat en brist som gör det möjligt att förutse genererat nyckelmaterial. Testa om du har dåliga nycklar med följande program. Beskrivning:

# Debian/OpenSSL Weak Key Detector
#
# Written by Florian Weimer <[email protected]>, with blacklist data
# from Kees Cook, Peter Palfrader and James Strandboge.

Update: Detta gäller så klart även SSH-nycklar. Se metasploit.com/users/hdm/tools/debian-openssl

When creating a new OpenSSH key, there are only 32,767 possible outcomes for a given architecture, key size, and key type.

**

Du glömmer väl inte heller att gå på det event som Swedish Startups samt Booli håller i? Jag kan tyvärr inte närvara.

**

Puust, så här mycket text som inte varit kod har jag inte skrivit på länge.