Etikettarkiv: bloggbackup

Jag säljer Blogbackupr.com via Flippa

Har nu äntligen lagt ut Blogbackupr.com till försäljning på Flippa. Om du läser detta inlägg och är intresserad av att köpa Blogbackupr så ingår även tjänsten + domännamnet Bloggbackup.se.

Jag säljer tjänsten för att jag känner att någon annan med mer tid och kraft kan ta tjänsten till nästa nivå och erbjuda sådant som jag tänkt men aldrig fått mig tid för:

  • WordPress-plugin
  • Betalningsförfarande (no more free)
  • Förbättrat stöd för återställning av blogginlägg
  • Signup via Facebook + Twitter

Blogbackupr Flippa Uppdatering: Tjänsten är nu såld för 1500$ vilket är helt ok eftersom minsta belopp jag kunde tänka mig att sälja sajten för var 995$.

 

Vad händer?

blogbackupr

En liten statusuppdatering vad jag pysslar med eftersom jag är så dålig på att uppdatera bloggen:

Håller på att sälja av Blogbackupr + Bloggbackup och kommer snart att läggas upp på Flippa.

Har byggt om lite på https.se så det är lättare att beställa SSL-certifikat. Bl.a. möjligheten att välja faktura direkt och använder Billogram. Dock ej deras API ännu, men det kommer nog.

Förbereder sista delarna på en ny startup som kommer att ha release på Internetdagarna.

Underlättar administration av alla mina servrar med Python + Fabric och försöker bli en ninja på JavaScript.

På det mer personliga planet så har jag anmält mig till IRONMAN Kalmar 2014 och tränar en hel del inför tävlingen.

Så skickar du E-post med Amazon SES

Amazon SES (Simple Email Service) är en relativt ny tjänst från Amazon som ingår i deras sfär med molntjänster även kallat Amazon Web Services (AWS). Tjänsten är till för dig som inte orkar hålla på att konfigurera Sendmail/qmail och hålla koll på köer osv.

Det tar några timmar att komma igång och köra och i mitt fall så valde jag Amazon SES för att skicka ut E-post då någon gör lösenordsåterställning på BloggBackup och Blogbackupr. Kostnaden är $0.10 per 1000 E-brev vilket jag tycker är okej och det finns ingen bindningstid, uppsägningstid osv.

Så här går du till väga för att börja skicka E-post:

1. Skapa ett Amazon AWS-konto samt Amazon SES-behörighet (jag var tvungen att verifiera mig via telefonen då en automatisk röst läser upp en PIN-kod).

2. Ladda hem Amazon SES scripts där ses-verify-email-address.pl ingår. Du måste ange din AWSAccessKeyId samt AWSSecretKey i en fil som perl-scriptet använder sig av. Dessa uppgifter hittar du Account -> Security Credentials. Verifiera sedan din E-post så du kan börja att skicka från den (Amazon mailar en länk som du måste klicka på).

3. Konfiguera SPF och lägg till include:amazonses.com – Eftersom jag använder Google Apps sedan tidigare så har jag även include:_spf.google.com med i min SPF som ser ut så här:

”v=spf1 mx a include:getanewsletter.com include:_spf.google.com  include:amazonses.com ~all”

4. Ladda hem AWS PHP SDK med hjälp av pear:

# pear channel-discover pear.amazonwebservices.com

# pear install aws/sdk

5. Ladda hem Amazon SES PHP Mailer från GitHub: https://github.com/geoloqi/Amazon-SES-Mailer-PHP

6. Testa att skicka enligt ”Usage” som ser ut enligt följande:

<?php   require_once('AmazonSESMailer.php'); // Create a mailer class with your Amazon ID/Secret in the constructor  $mailer = new AmazonSESMailer('your id', 'your secret'); // Then use this object like you would use PHPMailer normally!  $mailer--->AddAddress('[email protected]');
$mailer->SetFrom('[email protected]');
$mailer->Subject = 'Sent from Amazon SES';
$mailer->MsgHtml('This is a test');
$mailer->Send();
?>

7. Begär fullständig access så du kan skicka E-post till vem som helst (utanför sandbox). En verifiering som tar max 24h.

Observera att Amazon SES har en standardgräns på 1000 st E-post om dagen. Du kan dock begära högre quota. Jag tror även att dessa 1000 dagliga E-postbrev om dagen är gratis om du skickar från en Amazon EC2 instans.

Asiaterna kommer!

BlogBackupr.com har fått mycket stor spridning bland bloggar och 206 bloggar verkar ha skrivit om tjänsten än så länge. Detta har resulterat i att nya användare bara strömmar in. Får som vanligt hoppas på att det inte finns allt för många buggar och att servern klarar belastningen.

Har även lagt ner lite tid på att göra så att mediafiler såsom JPEG, CSS, ZIP och dyl. också sparas ner med hjälp av tjänsten. Återkommer när den funktionen fungerar någorlunda stabilt.

Babelfish har varit till stor hjälp när jag försökt tyda vad asiaterna skriver om tjänsten.

Strul med den elektroniska posten

Jag har pysslat rätt länge med E-post, för över 10 år sedan så byggde jag system som slussade E-post över UUCP men sedan dess så har jag inte lagt så mycket krut eftersom mail (SMTP) oftast är ett såntdär protokoll som bara fungerar så länge man inte rör något. Oja, jag har nog lyckats att göra alla fel man kan göra och hamnat i alla möjliga RBL-listor (förr i tiden då standard var att släppa igenom allt).

Men idag då jag kollade igenom diverse konton som hade fått studsmail som låg och skräpade så fann jag att några E-brev från tjänsterna blogbackupr, bloggbackup samt från denna bloggs WordPress inte hade kommit fram som de skulle så jag hittade två faktorer:

1. CPU-belastningen på den VPS som jag hyr är på tok för hög vilket resulterar i att sendmail slutar ta emot mail:

Processen säger ”sendmail: MTA: rejecting connections on daemon MSP-v4: load average: 35”

och lasten är enligt följande: load average: 34.92, 35.41, 35.42

Om du ändå vill ta emot E-post så konfigureras detta sendmail.cf med följande parametrar:

# load average at which we just queue messages
O QueueLA=

# load average at which we refuse connections
O RefuseLA=

# load average at which we delay connections; 0 means no limit O
DelayLA=

2. Return-path är felaktig satt vilket gör att vissa mailservrar inte tar emot mail som skickas via PHP-funktionen mail()

Detta åtgärdas genom att sätta PHP.INI-konfigurationsvärdet ”sendmail_from”. Kan sättas i godtycklig php-kod på följande sätt innan mail() anropas:

ini_set(”sendmail_from”, ”[email protected]”);

Så får vi hoppas att detta löst mailproblemen för denhär gången.

Update: Det löste tyvärr inte problemet. Var även tvungen att lägga till ”-r [email protected]” som fjärde argument till PHP-funktionen mail() så löste det mitt problem.

BloggBackup har nu en systersajt: BlogBackupr.com

Med ett lite flickr inspirerat namn så har nu den internationella versionen av BloggBackup.se premiär på adressen BlogBackupr.com men rent tekniskt så skiljer det sig inget mellan BloggBackup utan enbart layoutmässigt. Exempelvis så har ju BlogBackupr en snyggare logotyp:

blogbackup

Det är jag som skapat den med mina ruskiga Photshop kunskaper.

Sårbarheten hos bloggar nu påtaglig

Proinet blev hackad i veckan och flera bloggar tystnade och tyvärr så har Proinet enbart en backup som är 6 veckor gammal(!!).

“Det här visar svagheterna i bloggosfären: att det finns en teknisk svaghet och om det blir så att många ‘viktiga’ bloggar ligger på samma hotell kan ett välriktat slag – från hackare eller från en illvillig statsmakt innebära att enkelt tysta detta.” skriver Deep|edition.

Det var pg.a dessa ökande problem av hackers och dyl. som jag skapade tjänsten BloggBackup som fortfarande är i beta-stadiet men än så länge har fungerat ypperligt bra med minimalt antal buggar.

Snart kommer även stöd för att göra backup av bilder samt stilmallar vilket inte finns i dagsläget.