Etikettarkiv: Bitcoin

Bitcoin och blockkedjan Ƀ

Sedan en tid tillbaka så har jag börjat att lära mig mer och mer hur Bitcoin samt dess underliggande blockkedjeteknik fungerar. Den eller de anonyma personerna som skapade tekniken är synnerligen geniala och går under pseudonymen Satoshi Nakamoto.

Mastering BitcoinHar även spenderat semestern med att läsa böcker om ämnet samt undersöka andra användningsområden såsom NameCoin, Ripple och Etherum. Kan rekommendera boken Mastering Bitcoin från O’Reilly för den som vill öka sin förståelse för Bitcoin.

Jag har sedan tidigare investerat i Safello via FundedByMe för att jag tror på den underliggande tekniken men även blockkedjan. Även så konsultar jag inom området och fokuserar då så klart på säkerhet inom Bitcoin.

Så klart finns det även nackdelar med tekniken såsom att mining-delen slukar en hel del kapacitet (KnCMiner äger två hangarer i Boden) samt att stölderna från Bitcoin Plånböcker/Wallets är svåra att förhindra.

Vad tror du händer i framtiden kommer Bitcoin att bli mer utbrett och fler handlare kommer att ta emot betalningar med kryptovalutor? Själv har jag så klart tagit emot Bitcoins på https.se som säljer SSL-Certifikat sedan många år.

Uppdatering: proof-of-work som är en del av blockkedjan kräver givetvis beräkningskapacitet som drar energi och desto grönare energi desto bättre. Det är ingen tillfällighet att både KnCMiner och Facebook har lagt sina datorhallar i närheten av Lule älv.

Ta betalt med Bitcoin

Nu har jag äntligen infört möjlighet att köpa SSL-Certifikat på https.se med hjälp av Bitcoins (förutom faktura och kreditkort). Ska bli spännande och se om någon väljer att betala med Bitcoins.

Skärmdump:

ta betalt med bitcoin

Än så länge är hela processen manuell men använder gärna exempelvis Coinbase i framtiden eller liknande.

Använder PHP + curl och MtGox API för att hämta ut valutakursen:

Och koden ser ut enligt följande:

$c = curl_init();

curl_setopt($c, CURLOPT_RETURNTRANSFER, 1);
 curl_setopt($c, CURLOPT_HTTPHEADER, array('Accept: application/json', 'Content-Type: application/json'));

curl_setopt($c, CURLOPT_URL, 'http://data.mtgox.com/api/2/BTCSEK/money/ticker');

$data = curl_exec($c);
 curl_close($c);

$obj = json_decode($data);

$buy = $obj->{'data'}->{'buy'}->{'value_int'};

Här kan du handla med Bitcoin

Testa att donera en eller två Bitcoin (eller minsta 0.00000001) till mig på följande Wallet ID:

  • 13cxyC2sFvNfAAShcAaSs2YMW3Q4ygstD4

Vet du inte vad Bitcoin är? Kolla denna video: