Etikettarkiv: Affärsidéer

Populära inlägg på Utvbloggen

Genom alla år som jag har bloggat här på Utvbloggen.se så har jag skrivit mer och mindre populära blogginlägg. Här kommer en mindre sammanställning på några av de blogginlägg som är populärast sett gällande hänvisningar från Google:

Gratis affärsidé: Kundanpassade sökspindlar

Vi alla känner väl igen att Google kanske inte riktigt fixar precis allt du vill söka efter? Säg att du exmepelvis är ute efter en viss filtyp och Google inte har någon information om denna typ av filer eller om du vill skapa ett sökbart index för en viss typ av information då är detta en affärsidé för dig!

Utveckla en webbspindel eller ta en befintlig och hyr dynamiskt datorkapacitet och bandbredd av Amazon EC2 och låt kunden betala utifrån den kapacitet som används efter samtal om kundens ambitionsnivå.

Bygg på ett backend-system som tar hand om informationen som inhämtas och slussa denna sedan vidare till kunden eller varför inte helt enkelt erbjuda ett sökbart index också för en peng?

Vad har jag på gång?

Jo det händer en hel del nu och mina idéer på nya projekt bara sprudlar. Men med rätt motivation och fokusering så försöker jag iallfall slutföra de projekt som jag startat:

  • Två sökmotorer med speciell inriktning där en av dem är helt unik i sverige och eventuellt i världen på den information som presenteras
    • Den sistnämnda kommer att ha premiär inom två veckor om jag hinner fixa några buggar
  • En unik sökmotor för webben med lite speciella saker som Google inte fixar. Ta patent?
  • Starta ett företag som stöttar dessa projekt med sådant som jag inte fixar som privatperson
  • Köpt ett antal trevliga domäner

Ja listan kan göras lång.

Sitter och funderar också på hur jag kan tjäna pengar på några av dessa projekt samt hur mina stackars servrar skall klara av all information jag avser att trycka in i dem. Men det är ju en utmaning också och sådant gillar jag.

Gratis affärsidé: Miljövänligare datorprogram

När ett program byggs med hjälp av en kompilator så spottar denna ut maskinkod som sedan körs i form av en .EXE-fil eller dylikt. Olika kompilatorer är olika bra på att generera optimerad kod och det finns även möjlighet att tala om för kompilator om man vill ha ett stort program som är snabbt eller ett litet program som då kanske är lite slöare (generaliserat).

Problemet i dag är att många programmerare och företag inte bryr sig om hur maskinkoden eller hur optimerat programmet i fråga är och här finns det en hel del att göra. Men frågan är ju såklart, hur kan man optimera programmet när man inte har tillgång till källkoden?

Jo min tanke är enligt följande:

Erbjud en webbtjänst som låter människor ladda upp sina program alternativt söka igenom program på hårddisken som är dåligt optimerade och erbjud sedan att optimera dessa! Extra trevligt kan ju vara också att berätta hur mycket pengar man sparar på att optimera programmet i fråga.

Programmet optimeras genom att identifiera assembler-instruktioner som tar mycket cpu cycles och sedan byts dessa ut mot instruktioner som tar mindre cpukraft.

Exempel på detta är:

mov eax, 0 –> miljövänligare version –> xor eax, eax

Samt loop unwinding och mycket mer. Wikipedia har en hel del information om kompilatoroptimering.

Så vad väntar du på, lusläs bibeln: Intelmanualen.

Ny kategori: Gratis affärsidéer

I likhet med Disruptive så tänkte jag försöka att då och då ge bort affärsidéer som jag av en eller annan anledning inte orkar/kan genomföra själv. Hoppas du som bloggläsare kanske har mer tid över eller varför inte kommentera om hur du skulle ha genomfört affärsidéen annorlunda.

Skulle du tjäna stora $$$ på någon av affärsidéerna så kan du väl höra av dig så att jag får några procent av vinsten i form av öl.

Knappen ”AFFÄRSIDÉER” hittar du längst upp i mitten.

Gratis affärsidé: Webbtjänst som optimerar din databas

Många programmerare eller administratörer stöter förr eller senare problem med sin databas då denna blir överbelastad av en eller annan anledning.

Vad denna överbelastning kan bero på finns det många svar på (några har jag skrivit om tidigare). Men vad jag tror skulle behövas är en tjänst som man kan använda över webben som ansluter till en MySQL/Postgres-databas och kan ställa ett antal SQL-frågor, analysera tabeller samt monitorera SQL-frågor under några dagar för att sedan ge ett kvalificerat svar (rapport) på hur man kan optimera sin databas.

Nu har jag ju inte lagt ner så mycket efterforskningar för att se om det finns en sådan tjänst. Förmodligen finns det program som man kan använda i dagsläget för att optimera sin databas men inget som inte kräver installation och fungerar över Internet.