Stödjer du IPv6?

Med tillstånd från Kurt-Erik Lindqvist så återpublicerar jag hans brev till ISOC-SE mailinglistan:

Som kanske all vet är tiden vi har kvar innan IANA får slut på IPv4 adresser (vilket inte är det samma som att det är slut på IPv4 adresser – om någon inte förstår skilnanden men är intresserade kan vi ta det off-list) ngn gång mellan nu och våren 2011. Det betyder att vi inom en nära framtid har ett teknik skifte framför oss – att gå över till IPv6. ISOC internationellt har ju jobbat en del med detta, även om det kanske till viss del är perifert till vad ISOC gör, då undeliggande teknik egentligen inte är något slutanvändare skall behöva känna till.

Även om himlen inte faller (the sky is falling) eller att vi står inför ett Y2K problem, så är det ändå ganska hög tid att faktiskt göra något för att IPv6 skall användas. Efter en vecka på IETF börjar det bli väldigt klart att de som har förberett sig och jobbat med IPv6 har en klar fördel affärsmässigt framför de som inte har gjort det och nu desperat försöker komma i kapp (jag kan prata mer om affärsmodeller om ngn är intresserad privat). Nåväl, jag tyckte det vore dags att samla lite information om IPv6 i Sverige, vad görs, vad kan jag som slutanvändare göra, etc så jag satte upp Wikin http://www.ipv6wiki.nu. Gör gärna stegen för att få tillgång till IPv6, fråga om det från er ISP, fråga er interna IT avdelning, testa, lek, labba, lär – men framförallt, dela med er!

Kom ihåg, IPv6 is 96 more bits, no magic.

Och jag kan ju inte vara sämre själv, så sakta men säkert så stödjer fler och fler av mina tjänster IPv6 och först ut är Bloggy.

3 reaktioner på ”Stödjer du IPv6?

 1. Vill inte verka negativ till IPv6 eller så, men jag slutade labba med IPv6 runt 2003 eftersom övriga världen verkar envisas med att bara stödja IPv4.

  Dessutom tycker jag argumentet ”vi börjar få slut på addresser” är lite svagt, då Bahnhof som standard ger sina kunder 10 addresser och Bredbandsbolaget ger dem 5 addresser. För att inte nämna hur vi offrat en hel /8 bara för localhost, eller alla multicast och testing addresser som är ”reserverade” i brist på annat. :P

  Dock är IPv6 bättre på många olika sätt, men att vi just börjar få slut på addresser, nej du, den köper jag inte. :-)

 2. Jesper: Att du slutat labba med IPv6 är inte ett tecken på att IPv6 skulle vara dåligt. Inte heller är det ett tecken på att omställningen uteblir.

  Jag labbade med v6 när det fortfarande hette ng om det nu skulle vara ett argument för något.

  De metoder du beskriver, att ta dela ut reserverat utrymme, kan endast fördröja övergången något. Ta en titt på hur många nät som delas ut om året (glöm inte derivatan). Tro mig, folk som ägnar sina karriärer åt det här har tittat på detta.

  Övergången till v6 kommer, och det är en bra sak.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *