Sökningar i MySQL MyISAM FULL-TEXT

När bloggz.se kom upp i över en miljon indexerade blogginlägg så började MySQL att gå på knäna så jag trodde ju såklart genast att jag hade gjort något fel när det gäller optimeringen av de index som jag använder mig av. Så jag la ungefär en månad på att felsöka och försöka lista ut vad som var galet, visst hittade jag diverse fel som gjorde att sökningarna tog långsammare men tillslut så gav även jag upp och började titta på nya alternativ.

Eter ett tag så fann jag det jag sökte efter: Sphinx. Sphinx indexerar hela MySQL full-text databastabellen och gör den sökbar på långt under en sekund. Vilken lycka! Nu kan jag sova lungt igen.

2 reaktioner på ”Sökningar i MySQL MyISAM FULL-TEXT

  1. Har hört talas lite vagt om Sphinx innan, tänkte läsa lite mer om den vid senare tillfälle.

    Men agerar Sphinx tillsammans med MySQL eller som stand alone?

  2. Hej Joacim! Sphinx funkar både som standalone och ”integrerad”. Kolla på http://www.sphinxsearch.com/doc.html#sphinxse om du vill läsa om den integrerade versionen. Jag kör den som standalone och det funkar finfint förutom lite hack jag var tvungen att göra i PHP API:t för att få den att lira korrekt med en 64-bitars CPU.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *