Post- och Telestyrelsen (PTS) släpper data via API

Post- och Telestyrelsen (PTS) väljer nu att släppa offentlig data via API. Detta är så klart mycket välkomnande och något som dess GD (gerneraldirektör) Göran Marby berättade om för några månader sedan då jag träffade honom på KommITS-mässan där vi båda höll föredrag.

Den data som de nu först släpper ut är ”Sök operatör” dvs att du kan med hjälp av ett telefonnummer fastställa vilken operatör detta nummer tillhör. Detta har flera användningsområden där ett är att du kan ringa billigare (gratis?) inom vissa operatörer och kan då använda detta nya API direkt i din mobiltelefon för att se vilken operatör dina kontakter har.

Fredrik Oljeqvist, it-chef på PTS säger:

– Vi har under året fått många förfrågningar om ett API för tjänsten ”Sök operatör” så vi har beslutat oss för att utveckla och publicera ett sådant. De flesta förfrågningarna har kommit från utvecklare som vill skapa appar för smarta telefoner. Att publicera information på detta sätt ligger i linje med E-delegationens vision om att framtidens e-förvaltning ska utvecklas tillsammans med samhällets aktörer.

Denna kommentar anser jag visar på PTS är lyhörd på inkommande förfrågningar från utvecklare samt har koll på vad som händer inom e-förvaltningsområdet specifikt det PSI-arbete som E-delegationen driver gällande vidareutnyttjande av offentliga handlingar.

Teknisk dokumentation i PDF-form hittas här samt information hittas även här. På Twitter så berättar även PTS att det ej finns några restriktioner i användningen.

Bra jobbat! Nu får vi hoppas att fler myndigheter följer PTS utveckling och öppnar upp API:er.

4 reaktioner på ”Post- och Telestyrelsen (PTS) släpper data via API

 1. Jag är en av de skyldiga som efterfrågat ett API då besökare till en sida jag har efterfrågat lite information :)

  Har byggt in deras nya tjänst på min sida missatsamtal.se

 2. Det är synd bara att deras API-anrop är på tok för långsamma. Det kan ta uppemot 30 sekunder att göra ett API-anrop!

  Därför hade jag som plan ett tag att tanka ner alla operatörer för att göra databasen tillgänglig. Jag skrev koden (vilket var kul i sig – mycket lekande med iteratorer i Python), men insåg att jag borde ha börjat med att undersöka hur många telefonnummer det var frågan om. Enligt PTS så är 220097797063 telefonnummer tilldelade i Sverige (baserad på deras CSV-fil över tilldelade telefonnummer). Jag vill inte ens räkna på hur lång tid detta skulle ta då jag max kan plocka ut 500 nummer per API-anrop… Har visserligen för mig att PTS också säljer databasen.

  En annan liten rolig grej är att de har XML namespace http://tempuri.org/InData.xsd som är en placeholder-sträng i .NET-applikationer. Med andra ord har utvecklarna av API:et inte gjort sitt jobb fullt ut :-P Mer info här: http://en.wikipedia.org/wiki/Tempuri

 3. > Jag vill inte ens räkna på hur lång tid detta skulle ta då jag max kan plocka ut 500 nummer per API-anrop…
  Okej, bara en fingervisning: 220097797063 telefonnummer kräver 440195594 API-anrop för att plocka ut. Tar varje anrop 30 sekunder så kommer det att ta 418 år att plocka ut alla!

  Ponera istället att det skulle ta 2 sekunder att ta ut datan och att man paralleliserar alla requests till, säg, 20 trådar så skulle det fortfarande ta 509 dagar…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *