Översättningar

För några år sedan så byggde jag ett system till Bloggy på adressen translate.bloggy.se som gjorde det möjligt för vem som helst med ett Bloggy-konto att översätta till några fördefinerade språk. Det gick mycket väl och många var snälla och hjälpte att översätta till italienska, portugisiska, tyska, danska, franska och tyska.

Projektet låg dock på is och den enda versionen som lanserades var engelska och då under varumärket/domänen Cuzo.com. Åren gick och igår så tog jag äntligen tag i genereringen av språkfiler och efter några timmars hackande så finns nu Bloggy på 10 olika språk med hjälp av alla användare och lite Google Translate.

Min avsikt är att göra översättningssystemet till öppen källkod så vem som helst kan crowdsourca översättningen av sin webbplats.

Nu återstår bara att fixa alla buggar såsom att alla texter inte blir översatta samt att fundera på om det är tangentbordet eller IP-numret (geoip-lokalisering) som bör avgöra vilket språk som visas för användaren, vad anser du? Samt så måste det även bli möjligt att byta språk.

5 reaktioner på ”Översättningar

 1. Browserspråk. Väljer man ett OS/browser på annat språk än svenska väljer man att få det språket som standard på de siter man besöker. Och jag vill inte se en tysk site bara för att jag surfar på den från ett hotellrum i Berlin.

  Däremot kan man göra det enkelt att välja det språk som kommer från enkelt, typ markera det extra. Så gör facebook om du inte sett det redan.

 2. Jag håller med Jb att geo-ip kan vara ett smart sätt. Det ska samtidigt vara tydligt att byta språk ifall man så önskar.

  Vad har du för mål med Bloggy nu egentligen? Skulle vara intressant att veta om du har några framtida planer för projektet.

 3. Jag röstar för ”Accept-Language request-header”. Den är ju till för just detta och sätts i regel till något vettigt baserat på vilket språk man laddar ner webbläsaren på. Det går dessutom att justera om man har specialbehov och hanterar en hierarki av alternativ.

  Ge gärna en möjlighet att byta språk och spara i så fall valet i minst en månad.

  Befinner mig i Italien och blir galen på alla sajter som laddas på Italienska. När jag byter språk så måste min otroligt sega uppkoppling ladda om sidan och ofta så skickas jag till startsidan även om jag valt att besöka en specifik sida. När man byter språk verkar det dessutom som valet sparas i en sessionsvariabel, för vid nästa besök så händer samma sak igen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *