Desktopapplikationer över webben

Det var nu ett bra tag sedan jag gav bort någon gratis affärsidé men nu är det dags igen. Jag har funderat på om det går att skapa en webbtjänst som erbjuder att köra/konvertera traditionella desktopapplikationer över webben. Så min tanke är följande:

 1. Ladda upp din applikation till en webbtjänst
 2. Webbtjänsten exekverar din applikation med hjälp av xvfb + wine
 3. Ditt virtuella xvfb fönster blir tillgängligt via VNC (webbgränssnitt)
 4. En Adobe AIR applikation installeras på desktop’en som går mot VNC:s webbgränssnitt

Ovan steg bör göra att många Windows-desktopapplikationer går att köra över nätet. Fördelen med detta förfarande är även att Adobe AIR även går att köra på Mac och Linux och inte bara Windows.

Vad säger ni, är detta en kanonidé?

6 reaktioner på ”Desktopapplikationer över webben

 1. Adobe air… why? VNC-klienter finns väl för de flesta os?

 2. @Johan: Vad menar du? Du måste ha läst fel :)

  @Hjalmar: Ja det är ju klart, att gå ett extra steg via Adobe AIR är kanske onödigt. Tänkte mest på att installation/paktering är lättast via Adobe AIR

 3. Det är en smart idé, men jag antar att man måste stoppa in programmet i en sandbox av något slag, så att det inte kommer åt alla filer på servern. Och man måste på något sätt veta vilken användare som loggar in för att kunna lagra separata inställningar och datafiler.

  Christians senast blogginlägg..Starta om viktiga processer automatiskt

 4. Jag arbetar på att veta så lite som möjligt om Windows och Microsofts produktlinjer i allmänhet… Med detta sagt: Jag tycker att det låter som en superbra idé givet att man kan separera fönsterhanteraren från själva applikationslogiken så att fönsterhanteraren körs direkt på klientens hårdvara (tänk ”som i Linux:s X Windows/X11”; där man lika gärna kan köra många av applikationerna över SSH som lokalt givet att man har en OK anslutning på kanske 10 Mbps).

  Rätta mig gärna om jag har fel; men jag har en stark känsla av att det inte är möjligt att separera fönsterhanteraren på ovannämnt vis i Windows (eftersom det är en är en dålig plattform). Att köra GUI:t över VNC har jag alltid upplevt som en pina, till och med när man sitter på samma nätverk med en 100 Mbps-lina. Om det är alternativet så tror jag att det är både billigare och bättre för kunden att migrera den befintliga lösningen till en renodlad webbapplikation eller komplettera sina OS X- och Linux-system med VMware Fusion/Workstation och kavla ut några färdigkonfigurerade VM:s med programmet ifråga.

 5. Jag gillar iden. Tänk att inte ha ett OS på datorn utan bara en länk till en server och alla program och sånt körs där. (Jag vet att det är drömmar och SciFi men ändå)

  Min laptop kan bestå av ett wifi och 3G kort + en snål processor och ett fett batteri.

  En annan sak är att jag skulle inte behöva åka och fixa mina föräldrars burkar för att de har råkat tryckt på fel knapp eller något sånt utan kan göra det direkt på servern.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *