Google Instant Preview

Jag har funderat lite på Google Instant Preview och vad det kan innebära för oss som skapar webbtjänster. Google kan inte sedantidigare indexera JavaScript men kan i viss utsträckning följa länkar som återfinns i JavaScript-kod.

Att Google nu gör tumnaglar på webbsidor innebär att de använder Google Chrome i såkallat ”headless mode” under Xvfb exempelvis och sparar sedan ned skärmdumpar av sidor.

Detta får till följd att Google exekverar JavaScript-kod på sidorna och kan indexera JavaScript-kod som exekveras vid sidbesök och de kommer således kunna indexera fler webbsidor. Yay!

Kommer du på några fler saker som kan påverkas? Skriv gärna en kommentar och berätta vad du tror.

3 reaktioner på ”Google Instant Preview

  1. En grej som kan påverkas är användandet av Google som sökmotor. Med en irriterande funktion som denna så är det ytterst jobbigt att man inte kan stänga av den.

  2. Jag har också sett att Google Instant verkar fungera med Javascript. För mina sidor får en preview så som JS versionen ser ut och inte den lite fulare utan JS. Men det verkar inte som att Flash tas med i Preview så man får ”hål” med innehåll där flash filmen brukar vara om man inte vart duktig och stoppat in en fallback bild.

    Vet du om det är samma header som vanliga Chrome eller hur man kan särskilja Previrew Chrome från en vanlig besökare?

  3. För nuvarande använder Google Mozilla/5.0 (en-us) AppleWebKit/525.13 (KHTML, like Gecko; Google Web Preview) Version/3.1 Safari/525.13. Det finns sätt att blockera förhandsvisning, genom att använda robot head tag nosnippet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.