Google +1

Nu har jag installerat Googles senaste +1-knapp här på bloggen som skall synas vid varje blogginlägg längst uppe till höger. När någon som du är vän med använder knappen så kommer detta att synas i sökresultatet. Ungefär som delade länkar från Twitter, Facebook och Google Reader(?) som dyker  i sökresultatet.

De sajter du plussar på synes även på din Google Profil samt så kommer annonser att anpassas efter den typ av sajter som du plussar på. Här finns sekretesspolicyn för Google Plus One.

”Rekommendationer när du vill ha dem.”

Vad händer då över nätverket när man trycker på knappen? Jo ett JSON RPC anrop görs till ungefär följande URL med hjälp av HTTP POST:

https://clients6.google.com/rpc?key=AIzaSyCKSbrvDasunBoV16zDH9R33D88CeLr9DF

Följande skickas från klienten:

[{”method”:”pos.plusones.insert”,”id”:”pos.plusones.insert”,”params”:{”cdx”:”154211″,”id”:”http://techcrunch.com/2011/03/30/google-plus-one/”,”source”:”widget”,”container”:”http://techcrunch.com/2011/03/30/google-plus-one/”,”userId”:”@viewer”,”groupId”:”@self”},”jsonrpc”:”2.0″,”key”:”pos.plusones.insert”,”apiVersion”:”v1″}]

Och svaret från Google är enligt följande:

[
{
”result”: {
”kind”: ”pos#plusones”,
”id”: ”http://techcrunch.com/2011/03/30/google-plus-one/”,
”isSetByViewer”: true,
”metadata”: {
”type”: ”URL”,
”title”: ” With +1, Google Search Goes Truly Social — As Do Google Ads ”,
”globalCounts”: {
”count”: 0.0
}
}
},
”id”: ”pos.plusones.insert”
}
]
Ovan förfrågan går alltså krypterat över https och det enda som är unikt är troligtvis key=X. Undrar om det är möjligt att göra en egen knapp?

Här kan du generera HTML-kod för knappen eller så kan du ladda hem ett WordPress-plugin här.

Andra som bloggat om detta: Nikke, Magnus, Kristoffer.

SSL-certifikat från https.se

En reaktion på ”Google +1

  1. Funderar på att lägga upp denna knapp på vår hemsida så att besökare kan ”gilla” våra produkter. Men vill undersöka lite först i hur stor utsträckning knappen används. Hur stor genomslagskraft har knappen haft på din blogg hittills? Hur många besökare har bemödat sig med att klicka? (jag kommer definitivt klicka ;))

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *