Domänvärdering

Jag har länge funderat på vilka faktorer det är som gör att ett visst domännamn är värdefullt, är exempelvis smslan.se mer värdefullt än webbsidan.se?

Därför har jag nu gjort en liten lista med faktorer som jag anser bör undersökas och tas i beaktning gällande värdering av domäner. Lägg ihop poäng enligt nedan lista.

1. Finns det en utvecklad webbsida eller webbtjänst på domänen?

2. Ekonomisk vinning möjligt av domännamnet. Det jag menar med detta är om det finns en direkt koppling att det går att tjäna pengar

3. Ålder? När registrerades domänen.

4. Antalet inlänkar? Titta även i Archive.org

5. Vad har snarlika domännamn sålts för?

6. Längd. Exempelvis: En tre bokstävers .COM har alltid ett visst ”grundpris”

7. Siffror i domännamnet eller extra tecken ger minuspoäng, exempelvis ”alltom”

8. Sökvolym samt träffar i Google, använd med fördel Keyword Tool

9. Framtid

10. Personligt värde, du kanske har utvecklat en tjänst och söker ett bra namn vilket gör att du är beredd att betala mer.

Se även vad Markus Jalmerot har skrivit om domänvärderingar här eller ZN på dnzup.se

Jag har säkert glömt ett antal punkter som bör finnas med på ovan lista, skriv en kommentar vad du anser!

8 reaktioner på ”Domänvärdering

 1. Hej Jonas, tack för att du tipsar om min sida gällande domänvärdering.

  En annan faktor är konkurrens i sökmotorer för ett visst ord, dels på annonsörsidan (t. ex vad som betalar för adwords) och dels hur många som optimerat mot ett visst ord..

 2. Jag har alltid tyckt att det är svårt med domänvärdering. Det svåraste är när man förväntas lägga ett bra bud på en domän som man är intresserad av. Lägger man får lågt får man inte ens ett svar tillbaka. Lägger man för högt bud, ja…. inte heller bra så klart.

 3. Intressant att notera att det mest är så kallade generiska domäner som går för höga pengar — alltså domäner som kanske inte lämpar sig så väl för ett varumärke.

  Ett företag som vill bygga ett varumärke tar fram ett unikt namn, ex. Folkia, istället för att använda ett generiskt namn som SMS-lån. Då blir det också lättare att hitta lediga domännamn!

  Business Insider skriver om de dyraste domänköpen: ”Just because these [domains] were purchased for tons of money doesn’t mean that they get tons of traffic. Many of the sites don’t even rank on Quantcast or Comscore. Unless the plan is to buy and hold (which in most cases, it is), many of these purchases seem like huge wastes of money.”

  Vem är det som i slutändan ska köpa exempelvis Fund.com för mer än $10 miljoner (som enligt Compete får 350 unika besök i månaden)? Det är ju enbart spekulation, och tankarna går till en domänprisbubbla.

 4. Hej!
  Jag äger tott.se sedan nästan 15 år, där jag bedriver ljud och nöjesverksamhet.
  Genom åren har jag fått 100-tals mail från presumtiva kunder till Tott Hotell i Åre, ang förfrågan på bokningar o.dyl.

  Idag har ledningen för Tott Hotell i Åre samt Tott Hotell i Visby (samma ägare) hört av sig för att om möjligt få köpa loss min webadress.

  Till detta hör att min gamla webhotellsleverantör (abilene.se) gick i konkurs, så jag har nyligen skaffat en ny leverantör, därför är inte min hemsida upplagd ännu!

  Nu undrar jag om du kan hjälpa mej att sätta ett välgrundat värde på tott.se?

  Vänliga hälsningar,
  Erik Tott

 5. Hej Erik! Inte helt lätt i detta fall. Som jag förstår det så betyder Tott inget? Men skulle ändå sätta ett värde på över 15k baserat på att så många kontaktat dig. Sen har domänförsäljningar lite att göra med taktik också, att du börjar högre och sätter exempelvis 15k eller annan summa som absolut minsta du kan tänka dig. Men detta är ju inget du säger till den andra parten

 6. Hej och tack för svar!
  Kan du förtydliga vad du menar med 15k? Förstår inte värdet på 15k.

  Hälsar
  Erik Tott

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.