Detta inlägg får ej läsas i kommersiellt syfte

Oftare och oftare så stöter jag på meningen ”Detta får inte användas för kommersiellt bruk” vilket stör mig. Jag har förståelse om det exempelvis är olika prissättningar för kommersiellt bruk men att enbart förhindra kommersiellt syfte är helt åt skogen.

Tidigare så var det SCB som visade sig ha två prislistor men tog standard betalt för icke kommersiellt bruk och informerade överhuvudtaget inte att det fanns en prislista för kommersiellt bruk. Nu senaste så behövde jag ta del av forskningsdata som indata till en algorithm men forskningen fick inte användas i kommersiella syften. Det innebär att jag måste ta fram samma data igen vilket innebär dubbelarbete.

Visst det är bra för BNP och fler får jobb om vi har dubbelarbeten. Jag förespråkar öppen källkod och öppen data, dessa två kan se till att storverk blir till.

En reaktion på ”Detta inlägg får ej läsas i kommersiellt syfte

  1. Jag har alltid läst det mer som ”får ej användas i kommerciellt syfte *utan att fråga*”. Som ett sätt att kunna publicera sitt material snabbt och enkelt utan att behöva prissätta allt innan.

    Har du testat att kontakta personen som satt den restriktiva licensieringen?

    För övrigt hittar jag ingen information här på din blogg om hur jag får använda dina texter? Det är minst lika begränsande. ;)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.