Kategoriarkiv: Projekten

Jag startar konsultfirma

Inte direkt någon nyhet men jag har kört lite konsultgig sedan en bra tid tillbaka och tänkte att det nu är dags att formalisera och åtminstone starta upp en webbsida som är någorlunda beskrivande.

Konsult-tjänsterna riktar sig framförallt mot IT-säkerhet och DevOps inom följande områden:

Jag kommer så klart att köra vidare på ett antal andra projekt för egen räkning såsom HittaRabatt som tuffar på som tåget med nya grymma rabattkoder.

Anslut gärna via LinkedIn:

Visa Jonas Lejons profil på LinkedInGå till Jonas Lejons profil

Nu öppnar Bloggy

Bloggy hbloggy-logo8-smallar sedan den 25’de September varit öppet för enbart inbjudna men nu är det äntligen dags att öppna upp för allmänheten. Detta firas så klart med en pressrelease:

http://newsdesk.se/pressroom/bloggy/pressrelease/view/bloggy-se-en-ny-mikrobloggtjaenst-som-kopplar-ihop-bloggar-sms-och-facebook-265201

Och för att nå ut med pressreleasen så använder jag så klart den utmärkta tjänsten Newsdesk.

Lite andra nyheter på Bloggy är att Bloggy nu stödjer uppdateringar via ping.fm och hellotxt samt så kan man uppdatera sin mikroblogg via Jabber/Gtalk (Google Talk).

Spotify

Eftersom Spotify verkar vara mycket populärt så tänkte jag lotta ut minst en invite. Vad krävs för motprestation av dig som läser denna blogg? Jo inget, lämna bara en kommentar till detta inlägg så skickar jag en invite om du har tur.

Visste du att Bloggy automatiskt konverterar Spotify URI:er till länkar samt så används numera också URL-förtkortartjänsten is.gd för URL’er som är längre än 50 tecken. De har ett mycket trevligt API som hittas här.

Jag får en hel del E-post

Fråga: Hejsan! Jag fattar verkligen inte det här med bloggvärde. Varför mäts värdet i kronor om det inte har någon verklighetsanknytning? MVH, Mattias

Svar: Hej Mattias, För kronor är lättare att ta till sig än exempelvis kameler: ”Din blogg är värd fem kameler!”

Hänt på Bloggy

Denna vecka så har jag implementerat och förändrat följande:

 • Svar via SMS – Om ditt inlägg kommer in via http://m.bloggy.se eller via SMS så får du eventuella kommentarer via SMS
 • Det går nu att skriva kommentarer och följa trådar via det mobila webbgränssnittet
 • Lokalisering via FireEagle och Geode (se mitt inlägg här)
 • Hela inläggen från Twitter och Jaiku visas om dess flöden importeras av användaren
 • En hel del buggfixar såsom förbättrat stöd för mobiler som kan skicka in MMS-bilder

Samt så finns nu den första sajten som använder sig av Bloggy:s API: gpsfoto.se av @orre

Nya projekt, buggtester, CDN, PDFind

Buggtesterna på Bloggy fortgår och jag fixar runt 5-6 buggar dagligen vilket bör innebära att jag öppnar upp för en publik beta kanske redan nästa vecka. Vill du ha en invite? Gå till bloggy.se och ange din E-post så lovar jag att skicka ut en invite när det är dags.

**

Den blogginformation/data jag besitter verkar vara intressant och diverse sammarbeten gällande min bloggsökmotor Bloggz har inletts.

**

DomainTool.se vilket är en domän informations-tjänst som jag utvecklade för ca ett halvår sedan börjar få mer besökare och är uppe i en tredjedel av antalet besök som Download11 genererar. Så därför har jag börjat att utveckla en storebror som troligtvis inte tar för mycket tid att utveckla.

**

Då mina tjänster kräver mer och mer kapacitet så har jag börjat att snegla på diverse CDN (Content delivery networks) och SimpleCDN.com verkar trevligt. Läste just även att Amazon kommer att släppa en CDN-tjänst. Tillsvidare så har jag dragit igång ett gäng servrar hemma som får göra krävande beräkningar.

**

PDFind.com blir trevligare och trevligare för var dag och snart kanske värdig att kallas BETA.

Indexering av PDF-dokument

Har nu spindlat ihop nästan en halv miljon PDF-dokument under sommaren och arbetet med att indexera dessa och läsa ut relevant information har påbörjats. Här är några punkter på det som jag avser att göra med dessa dokument:

 • Kategorisering – Funderar på att utveckla ett eget kategoriseringsystem som tar fram kategorier/topics och relationer mellan dessa. Har bloggat lite om Topic Modeling tidigare.
 • Visning – Har börjat med en egen PDF-läsare för webben som enbart kräver JavaScript
 • Extrahering av information såsom text, metadata
 • Sökning/indexering – Sphinx
 • WebbGUI – Förmodligen tämligen simpelt
 • Taggar – Automatiskt lägga relavanta taggar till dokumenten, även för ”okända” språk.

Det av ovan som jag har nästan gjort klart är extrahering av information samt visningen. Återkommer så snart det finns något att visa på PDFind.com