Kategoriarkiv: Google

Google

Jag har en slags hatkärlek till Google, företaget som ser till att Internet fungerar. Vi är ju många som kommer i håg hur det var att söka på Internet innan Google fanns, Altavista(.digital.com) var ju ingen höjdare direkt. Men å andra sidan så ser jag ett stort och opersonligt företag som jag gruvar mig för den dagen jag tänker kontakta dem och behöver någon slags mänsklig interaktion.

Men det finns bra saker som jag försöker lära mig av Google, och två av dessa är ”Don’t be evil” samt ”Har du en bra fungerade tjänst med många nöjda användare så kommer pengarna”. Nu är det ju så att Google också förgiftar sökresultatet mer och mer och på vissa sökord på den amerikanska versionen av Google så är sökresultatet på första sidan nästan helt fylld med Google-ägda tjänster såsom Maps, YouTube, Checkout osv.

Och just nu så befinner jag mig några kilometer från ett Google kontor, nämligen det i Luleå efter uppköpet av Marratech (som nu ryktas används i Gmail för videochatt) och Luleå Kommun har tagit vara på detta och går ut med följande slogan:

Gör som Google, investera i Luleå!

Google dödar företag

Google köper ju relativt ofta upp företag och några företag som de köpt på senaste tiden är Marratech samt Jaiku. Båda företagen var mycket intressanta och trevliga, jag använder exempelvis själv Jaiku varje dag och det känns som att sedan Google la vantarna på Jaiku så har tjänsten sakta men säkert förfallit. Sanningen är väl att de jobbar förfullt för att porta Jaiku till Google App Engine men det som syns utåt och det som sprids i den virala sfären är så klart en tjänst som blir sämre och sämre. Men med tanke på vilka problem Twitter har så kanske detta är acceptabelt?

Nåväl, detta är väl ingen nyhet i sig att företag köps upp och sedan ”dödas” eller är det kanske så att Google har hemliga Stockholmsplaner? Den som lever får se.

Psst, kolla in Magnus Hjelms nya Apple-sajt aapl.se samt nystartat.se som körs av Mikael Widéen.

Google BigTable

Google använder en egenutvecklad databas för att lagra stora mängder information, upp till 9 petabyte klarar BigTable av att lagra:

Bigtable is a distributed storage system for managing structured data that is designed to scale to a very large size: petabytes of data across thousands of commodity servers. Many projects at Google store data in Bigtable, including web indexing, Google Earth, and Google Finance.

These applications place very different demands on Bigtable, both in terms of data size (from URLs to web pages to satellite imagery) and latency requirements (from backend bulk processing to real-time data serving). Despite these varied demands, Bigtable has successfully provided a flexible, high-performance solution for all of these Google products.

In this paper we describe the simple data model provided by Bigtable, which gives clients dynamic control over data layout and format, and we describe the design and implementation of Bigtable.

http://labs.google.com/papers/bigtable-osdi06.pdf

Tyvärr är BigTable inte öppet att använda utanför Google så därför finns det ett antal opensource projekt som är snarlika: HBase samt Hypertable.