Kategoriarkiv: Entreprenörskap

Köper och säljer sajter

Jag har genomfört två stora affärer i år, dels så har jag sålt av https.se där jag sålde SSL-certifikat i några år. Köpare är Miss Hosting och Miss Group.

Även så har jag köpt upp en tjänst, nämligen WPScans.com som är en såbarhetsskanner för WordPress-sajter. Tjänsten har funnits sedan början av 2016 och har flertalet hundra besökare om dagen som genomför skanningar.

Sedan jag tog över tjänsten så har jag 10x antalet användare och lagt om betalningsmodellen till en prenumerationsmodell. Finns så klart fortfarande mycket att göra och todo-listan är lång. Försöker anamma alla mina Growth Hacking-tricks och det är riktigt kul att se hur det ger effekt.

Även så finns det en blogg på blog.wpscans.com där jag och andra bloggar om WordPress-säkerhet.

Growth Hacking

Growth Hacking

IT-säkerhet är en stor del av min vardag och ordet hacking misstolkas en hel del. Just när det gäller Growth Hacking så handlar det om att göra små ”hacks” för att öka din försäljning, sidvisningar eller användarbas och har således inget med IT-säkerhet att göra.

Följande obligatoriska venn-diagram förklarar vad det handlar om:

growth hacking

På många företag finns det även en eller flera anställda med titeln Growth Hacker som ser till att kontinuerligt skruva och test olika metoder och sätt att åstadkomma mål. En person som jobbar som Growth Hacker är vetgirig och gillar att grotta ner sig i detaljer i alla steg, samt följer upp allt med underlag i form av statistik.

Som liten grötentreprenör så får du så klart göra allt sådant här själv så därför är det bra att ha koll på små och snabba saker som kan hjälpa ditt projekt. Börja smått och läs på och lägg sedan in i din kalender eller avsätt 15-30 minuter om dagen för Growth Hacking. Och börja i tid, redan när ditt projekt är i idéstadie så kan du fundera hur du kan nå ut för att hitta beta-användare och potentiella framtida användare.

Det finns mängder av information att läsa till sig om hur man utför Growth Hacks och jag tänkte här lista några av dem:

Kommentera gärna med egna tips eller länkar.

För internets bästa ❤️

Jag har två nya uppdrag där jag verkar för internets bästa. Det är två styrelseuppdrag där det enda är för .SE (Stiftelsen för internetinfrastruktur) sedan November 2014 och det andra är Internet Society Sweden Chapter (ISOC-SE) sedan förra veckan.

Även så anordnar jag och Anne-Marie Eklund-Löwinder säkerhetsspåret för årets Internetdagarna som går av stapeln i November.

Men vad är för internets bästa då? Jo, du får nog olika svar beroende på vem du frågar men det jag tycker är viktigt är följande:

 • Fler lär sig programmera genom exempelvis barnhack
 • Ökad mångfald inom internetbranschen
 • Öppna data och entreprenörskap
 • Säkerhet såsom krypteringDNSSEC
 • IPv6
 • Robusthet, driftsäkerhet och stabilitet

Det är roliga uppdrag och förhoppningsvis kan min medverkan göra internet till en lite bättre plats. Och om du gillar internet så tycker jag att du ska gå med i den ideella föreningen ISOC-SE som kostar 350kr / år.

Vad tycker du är viktiga internetfrågor?

Bild CC BY 2.0 @balleyne

Internetdagarna 2014

Nu är tyvärr Internetdagarna 2014 över för denna gång. Var två dagar fulla med möten och intressanta föreläsningar. Eftersom min iPhone var trasig så fick jag förlita mig på en antik gammal mobiltelefon med T9 som varken hade Instagram eller Twitter.

Förutom huvudeventet Internetdagarna så var jag även på Internet Discovery Days (IDD) som Johan Jorgensen är fader för. Var som vanligt många intressanta startups som visade upp sina idéer och Ted hade en rolig söktävling: PopuläraPlatser vs Eniro. På måndagkvällen var jag förbi på Knackeriet där Jonatan hade releaseparty för HejEvent som ger personliga rekommendationer för kommande evenemang.

Min presentation från Internetdagarna under säkerhetspåret som OWASP Sweden höll i hittas på Kryptera.se.

Jury till Hack for Sweden

I helgen har Hack for Sweden gått av stapeln och jag har medverkat som jury tillsammans med Pernilla Rydmark, Peter Krantz och Kristofer Sjöholm. Det var ingen lätt match att hitta vinnare i de olika kategorierna samt ta fram en bra motivering till varje vinnare.

Vinnare av det stora priset vid namn Hack for Sweden Award blev en app som visar hur farliga utsläpp från exempelvis en tankbil eller liknande påverkar området i närheten.

Motiveringen blev enligt följande:

För att på ett nyskapande sätt byggt en tjänst som visualiserar och simulerar konsekvenserna av giftiga utsläpp. Priset Hack for Sweden Award 2014 går till Ge0Hack3rs för RSN (Risk Simulation and Notification System).

Här skrev DN om vinnarna av stora priset. Och här delar jag ut priset till den yngsta hackern blott 11 år gammal som fick juryns specialpris:

Mest lovande hacker

Bildcredd till Malin Crona

Bonnier Accelerator

Var just och lyssnade på Bonnier föreläsa om Bonnier Accelerator på deras fina huvudkontor beläget på Kungsgatan i Stockholm.

Bonnier Accelerator är en del av D2D vilket står för Decide to Develop som är ett program som riktar sig till digitala talanger inom och utom företaget, långsiktigt. Och från och med i dag så går det att ansöka om att vara med i deras inkubator.

Föreläste gjorde bl.a:

 • Ulrika Saxon som är VD för företaget Bonnier Growth Media.
 • Adrian Swartz berättade om resan som Cruitway (tidigare Studentlänken) gjorde då de blev antagna till första och förra omgången av Bonnier Accelerator.
 • Tyler Crowley berättade om hur man pitchar och når ut med sin idé bland mängden av ansökningar.

Vad är Bonnier Accelerator?

Det är ett tre månaders program då Bonnier hjälper till att stötta en idé och framförallt en produkt eller företag som redan finns på marknaden. De berättade att vid förra omgången så stöttade de även enbart idéer men inget som de avser att göra igen.

Bonnier kräver inget delägarskap och stöttar med lön samt kontorsplats på huvudkontoret under tre månader. För bra för att vara sant? Ansöker gör du genom att fylla i ett formulär där du ska skicka in en video där du pitchar din idé senast 2:a Maj 2014.

Du får även tillgång till samt hjälp att nyttja Bonniers nätverk med otroligt många företag och varumärken.

Så pitchar du din Startup

Tyler berättade mycket bra ur du lyckas med din pitch. Han har över 7 års erfarenhet av att lära ut bra pitch-tekniker från bl.a. Launch-konferensen som han anordnar tillsammans med Jason Calacanis.

Följande saker är bra att fokusera på när du ska leverera en bra pitch:

 • Försök att förmedla en känsla och lägg krutet på den första minuten. För du tävlar mot Facebook, E-post och allt annat som publiken har i sina telefoner/laptops.
 • Du förmedlar en känsla lättast genom att bygga upp en bra story med drama. Skriv ner din berättelse och använder en karaktär, som inte är dig själv.
 • När du berättar din story så märks det om du övat in den från en skriven text.
 • Om din tjänst är i form av att du skriver in något som de flesta webbtjänsterna är, dvs input -> output så ska output vara 100x mer än vad du skriver in.
 • Berätta vilket problem du löser och blanda gärna in känslor såsom hat, kärlek eller andra saker som fäster människor
 • Använd ej svåra nummer såsom att: Vi når ut till 543000 singel-mammor. Använd i stället: Vi når ut till 1/5 av Sveriges alla singel-mammor.
 • Om du presenterar en berättelse så fokuserar människors hjärnor på att lyssna på historien istället för att hitta brister eller fel på din produkt
 • Ingen bryr sig om vem du är eller vilken skola du har gått i, skippa det
 • Istället för att säga ”Med denna tjänst så kommer du att kunna.. ” så säger du ”Med X så kan du” dvs försök att använda tjänstens ord så ofta du kan så den sätter sig samt så undvik vaga ord såsom kommer, kanske, kunde.

Wow fick nog nästan med allt i Tylers presentation. Många bra godbitar där, men glöm framförallt inte att läsa på innan vem du presenterar för. Exempelvis: Vilka portföljbolag har de sedan tidigare?

Vilka är dina bästa pitch-tips? Skriv en kommentar nedan.

Bonnier Tyler

Startups att hålla koll på

Det händer en hel del i Startup Sverige och flertalet intressanta projekt smyglanseras.

Tänkte lista några av mina favoriter:

Anton Johansson gör en pivot med Osom samt lanserar snart något på Alltid.se. Petter Palander promotar Malmös Startups via malmostartups.com.

Kristofer Björkman aka dojan har lämnat MyNewsdesk bakom sig för ett tag sedan och kör nu Outdoormap/naturkartan, din digitala friluftskarta. Väntar tills Västerås dyker upp på kartan!

vackertväderVackertväder.se som drivs av Tomas Wennström samt broder visar nu även kvävedioxid- och ozon-halter och först ut är Helsingborg. Och när vi ändå är inne på Helsingborg så har staden lyckats att rekryterat grymma Joakim Jardenberg samt Andreas Krohn.

Att Recepten.se är en besökskanon råder det ignen tvivel om. Susanne Jarl som driver sajten lagar alla recept samt fotograferar. Här hemma blir det bl.a. pannacotta i morgon.

appmagasinetFörutom att skriva en massa bra böcker om WordPress och driva OddAlice så har nu Thord Daniel Hedengren aka TDH även startat AppMagasinet. En tidning som skickas ut via E-post en gång i veckan.

Sist men inte minst så utvecklar Ted Valentin sitt nätverk med Populära Hotell, ny fin graf på Socialanyheter samt boutiquehotel.me som Ted har tillsammans med Jonatan Heyman.

boutique hotelGillar du JavaScript? Du missar väl inte konferensen NordicJS som går av stapeln 18-19 September. Och du har väl sett att HackerNytt har fått nytt utseende?

Min mentor: Carina Wigholm

Carina WigholmCarina Wigholm träffade jag första gången 2008 då jag gick ett program för nyföretagare. Då var Carina en av affärscoacherna som stöttade mig i frågor om bl.a. Bloggy. Nu träffas jag och Carina lite då och då och jag får hjälp med frågor om hur mitt entreprenörskap samt företag kan utvecklas.

Annars när hon inte hjälper mig så jobbar hon i ett par bolagsstyrelser, hjälper företag med affärsutvecklingsuppdrag, går in och driver strategiprocesser och hjälper till vid upphandlingar av IT- och webbprojekt. Carina driver även styrelsenätverket Boarding For Success tillsammans med en arbetande styrelse.

Jag rekommenderar alla som är entreprenörer eller egna företagare att ha en mentor eller rådgivare som du kan vända dig till med frågor. Att med externa ögon få råd är otroligt bra eller att bara bolla idéer med någon annan.

Sthlm Tech Meetup #sthlmtech

I går så var jag på eventet Sthlm Tech Meetup som anordnas av Tyler Crowley som har som jobb att gynna entreprenörsskap. Biljetter bokas via Eventbrite och kön in till lokalen på Hilton Slussen var ofantligt lång. Jag kom precis in och det var många som blev besvikna för att de ej fick plats.

Att Startup-scenen i Sverige är het kan jag bara konstatera och många investerare samt startups var på plats för att göra sin röst hörd.

Några av de företag som fick utrymme att pitcha eller intervjuades var:

 • Videoplaza – Sorosh intervjuades via telefon
 • FatCal – Pitchade på scenen om sitt verktyg att förändra kalendern
 • Relation Desk – Fritjof genomförde en grym pitch om sitt CRM-verktyg för sociala medier
 • Uber – Babba berättade att de lanserade UberX i Stockholm. Vilket innebär mer än 30% billigare taxipriser
 • Creandum – Satt på scenen och berättade om varför och hur de investerar samt bedömde pitcharna
 • Revrise – Jonas och Jonas pitchade sitt analysverktyg på scenen
 • Vint – Har fått 11 miljoner kronor i investering från bl.a. Creandum, DN Capital, Kima Ventures, GP Bullhound, Edastra samt Richard Båge, Bryan Jonson och Mathias Ackermand.
 • Hansoft – Meddelande att Creandum investerat i dem
 • Confetti – Berättade om deras nya projekt. Kolla in!

Kortfattat kan man säga att dom som pitchade gjorde ett mycket bra jobb och investerare skiter i din PowerPoint utan vill se produkten samt höra lite siffror om hur bra det går, vilket problem du löser samt att det finns en rejäl uppsida. Extra många poäng får du om du redan har kunder som investeraren har i sin portfölj.

Tips till dig som vill besöka #sthlmtech är att köpa en biljett för 100 kr till nästa event via Eventbrite för att garantera en plats.

Och framförallt ett stort tack till Tyler som verkligen fått fart i Startup-scenen i Stockholm (och Sverige).

Vidare läsning: Fredrik Wass skrev om Tyler i Maj 2013 här.

Bildkälla: Creandum twitter

Nytt år med nya spännande utmaningar

Som sig bör så har jag haft en härlig semester med mycket skidåkning och är nu tillbaka till ”varmare” breddgrader. HittaRabatt tuffar på som tåget och efterfrågan på rabattkuponger är stor men något lägre efter julhandeln.

Jag har många ideéer och projekt som fortlöper samt har även tid för konsultverksamhet vilket är trevligt då andra kan dra fördel av min kompetens.

DevOps, IT-säkerhet samt Big Data är några av de områden som jag fokuserar på under 2014 och förhoppningsvis så ska jag även bli bättre på att blogga.

Blogbackupr köptes av entreprenören Mikael Falkvidd som kommer att köra vidare projektet (som jag tror mycket på).

Privat så fokuserar jag på Ironman Kalmar 2014 och har snart tränat i två år för den tävlingen: simma 3,8 km, cykla 18 mil och sedan springa 4,2 mil.

2014 bilden är CC christmasstockimages.com