Kategoriarkiv: Affärsidéer

Bitcoin och blockkedjan Ƀ

Sedan en tid tillbaka så har jag börjat att lära mig mer och mer hur Bitcoin samt dess underliggande blockkedjeteknik fungerar. Den eller de anonyma personerna som skapade tekniken är synnerligen geniala och går under pseudonymen Satoshi Nakamoto.

Mastering BitcoinHar även spenderat semestern med att läsa böcker om ämnet samt undersöka andra användningsområden såsom NameCoin, Ripple och Etherum. Kan rekommendera boken Mastering Bitcoin från O’Reilly för den som vill öka sin förståelse för Bitcoin.

Jag har sedan tidigare investerat i Safello via FundedByMe för att jag tror på den underliggande tekniken men även blockkedjan. Även så konsultar jag inom området och fokuserar då så klart på säkerhet inom Bitcoin.

Så klart finns det även nackdelar med tekniken såsom att mining-delen slukar en hel del kapacitet (KnCMiner äger två hangarer i Boden) samt att stölderna från Bitcoin Plånböcker/Wallets är svåra att förhindra.

Vad tror du händer i framtiden kommer Bitcoin att bli mer utbrett och fler handlare kommer att ta emot betalningar med kryptovalutor? Själv har jag så klart tagit emot Bitcoins på https.se som säljer SSL-Certifikat sedan många år.

Uppdatering: proof-of-work som är en del av blockkedjan kräver givetvis beräkningskapacitet som drar energi och desto grönare energi desto bättre. Det är ingen tillfällighet att både KnCMiner och Facebook har lagt sina datorhallar i närheten av Lule älv.

Desktopapplikationer över webben

Det var nu ett bra tag sedan jag gav bort någon gratis affärsidé men nu är det dags igen. Jag har funderat på om det går att skapa en webbtjänst som erbjuder att köra/konvertera traditionella desktopapplikationer över webben. Så min tanke är följande:

  1. Ladda upp din applikation till en webbtjänst
  2. Webbtjänsten exekverar din applikation med hjälp av xvfb + wine
  3. Ditt virtuella xvfb fönster blir tillgängligt via VNC (webbgränssnitt)
  4. En Adobe AIR applikation installeras på desktop’en som går mot VNC:s webbgränssnitt

Ovan steg bör göra att många Windows-desktopapplikationer går att köra över nätet. Fördelen med detta förfarande är även att Adobe AIR även går att köra på Mac och Linux och inte bara Windows.

Vad säger ni, är detta en kanonidé?

Gratis affärsidé: Svenskt CDN

Ett CDN står för Content Delivery Network och jag har även bloggat om hur ett CDN kan avlasta din webbsajt här. Dock så saknar jag en svensk CDN-leverantör där jag lätt kan lägga upp tusentals filer och få dessa automatiskt utspridda till åtskilliga operatörer och geografiska placeringar i Sverige till en låg kostnad.

Hur ska denna affärsidé genomföras rent tekniskt då? Hyr Co-Location  hos ett antal Internetoperatörer och skapa en infrastruktur som automatiskt uppdateras när filer laddas upp. Skapa även ett lättanvänt webbgränssnitt som möjliggör uppladdning enkelt via FTP/https/SFTP.

Här hittar du fler av mina affärsidéer: utvbloggen.se/affarsideer

Du hittar även fler gratis affärsidéer hos Christian och Peter som bloggar på Disruptive.nu

Gratis affärsidé: Personlig ekonomihjälp aka Bank 2.0

Det har blomstrat upp åtskilliga amerikanska webbtjänster som låter dig hålla kolla på dina utgifter/inkomster/besparingar och således kan dig förslag på hur du kan spara pengar (ett annat ord är kanske ekonomiplanering)

Några av de amerikanska tjänsterna är:

Dock verkar som om de Svenska tjänsterna lyser med sin frånvaro?

Låt mig berätta en intressant historia: En vän till mig hade gjort ett litet program som automatiskt loggade in på SwedBank med sin personliga kod och kollade efter förändringar. Exempelvis om kreditkortet drog ett belopp från kontot. Om det drogs något så fick han ett SMS, så när vi satt på krogen och kyparen gick i väg med kortet och drog det så såg han direkt hur mycket kyparen hade dragit från kontot.

Om SwedBank och andra banker tillåter liknande scenarion så bör en Svensk ekonomiplaneringstjänst gå att genomföra. Så klart så går det ju att göra utan en koppling till banken.

Vill du läsa mer om denna idé så hittade en Jaiku-tråd samt så har ReadWriteWeb skrivit en artikel om Bank 2.0 och så har trender.net skrivit om Banking 2.0

Här hittar du fler av mina affärsidéer: utvbloggen.se/affarsideer

Gratis affärsidé: Kundanpassade sökspindlar

Vi alla känner väl igen att Google kanske inte riktigt fixar precis allt du vill söka efter? Säg att du exmepelvis är ute efter en viss filtyp och Google inte har någon information om denna typ av filer eller om du vill skapa ett sökbart index för en viss typ av information då är detta en affärsidé för dig!

Utveckla en webbspindel eller ta en befintlig och hyr dynamiskt datorkapacitet och bandbredd av Amazon EC2 och låt kunden betala utifrån den kapacitet som används efter samtal om kundens ambitionsnivå.

Bygg på ett backend-system som tar hand om informationen som inhämtas och slussa denna sedan vidare till kunden eller varför inte helt enkelt erbjuda ett sökbart index också för en peng?

Gratis affärsidé: Miljövänligare datorprogram

När ett program byggs med hjälp av en kompilator så spottar denna ut maskinkod som sedan körs i form av en .EXE-fil eller dylikt. Olika kompilatorer är olika bra på att generera optimerad kod och det finns även möjlighet att tala om för kompilator om man vill ha ett stort program som är snabbt eller ett litet program som då kanske är lite slöare (generaliserat).

Problemet i dag är att många programmerare och företag inte bryr sig om hur maskinkoden eller hur optimerat programmet i fråga är och här finns det en hel del att göra. Men frågan är ju såklart, hur kan man optimera programmet när man inte har tillgång till källkoden?

Jo min tanke är enligt följande:

Erbjud en webbtjänst som låter människor ladda upp sina program alternativt söka igenom program på hårddisken som är dåligt optimerade och erbjud sedan att optimera dessa! Extra trevligt kan ju vara också att berätta hur mycket pengar man sparar på att optimera programmet i fråga.

Programmet optimeras genom att identifiera assembler-instruktioner som tar mycket cpu cycles och sedan byts dessa ut mot instruktioner som tar mindre cpukraft.

Exempel på detta är:

mov eax, 0 –> miljövänligare version –> xor eax, eax

Samt loop unwinding och mycket mer. Wikipedia har en hel del information om kompilatoroptimering.

Så vad väntar du på, lusläs bibeln: Intelmanualen.

Ny kategori: Gratis affärsidéer

I likhet med Disruptive så tänkte jag försöka att då och då ge bort affärsidéer som jag av en eller annan anledning inte orkar/kan genomföra själv. Hoppas du som bloggläsare kanske har mer tid över eller varför inte kommentera om hur du skulle ha genomfört affärsidéen annorlunda.

Skulle du tjäna stora $$$ på någon av affärsidéerna så kan du väl höra av dig så att jag får några procent av vinsten i form av öl.

Knappen ”AFFÄRSIDÉER” hittar du längst upp i mitten.

Gratis affärsidé: Webbtjänst som optimerar din databas

Många programmerare eller administratörer stöter förr eller senare problem med sin databas då denna blir överbelastad av en eller annan anledning.

Vad denna överbelastning kan bero på finns det många svar på (några har jag skrivit om tidigare). Men vad jag tror skulle behövas är en tjänst som man kan använda över webben som ansluter till en MySQL/Postgres-databas och kan ställa ett antal SQL-frågor, analysera tabeller samt monitorera SQL-frågor under några dagar för att sedan ge ett kvalificerat svar (rapport) på hur man kan optimera sin databas.

Nu har jag ju inte lagt ner så mycket efterforskningar för att se om det finns en sådan tjänst. Förmodligen finns det program som man kan använda i dagsläget för att optimera sin databas men inget som inte kräver installation och fungerar över Internet.