Avlasta din webbsajt med ett CDN

CDN står för Content Delievery Network och är namnet på en tjänst där en eller flera servrar tar hand om din lagring på webben. Exempelvis så har Microsoft använt sig av Akamai och liknande tjänster för att se till att uppdateringar till Windows alltid går snabbt att ladda hem.

Det finns ett antal CDN-leverantörer och priser och funktionalitet skiljer sig en hel del beroende på vilken man väljer men man brukar få betala per överförd gigabyte.

Så hur kan ett CDN hjälpa dig undrar du kanske? Jo du kanske har en webbsajt med massor av statisk information såsom CSS, bilder eller kanske tunga filmer och här kommer ett CDN in i bilden.

Jag gjorde en snabb koll på min sajt download11.com över vilka filer som laddades in oftast:

/style.css
/bg.gif
/navigation.css
/nifty.js
/header-bg.png
/images/feed16.png
/images/download.gif
/favicon.ico

Och samtliga av dessa filer kan avlasta min webbserver genom att överföras till en CDN-leverantör. Jag testar för tillfället SimpleCDN.com och det tog mig max 20 minuter innan jag var igång och de serverade filer åt mig.

Jag har nu ett CNAME för files.download11.com som går till files.simplecdn.net där mina statiska filer nu ligger (files är ett namn som jag själv valt för min ”upload bucket”).

Bra CDN-leverantörer använder sig även av anycast-teknik vilket även innebär att de är mindre känsliga för belastningsattacker då samma IP-nummer återfinns på flera ställen.

Tips på några fler CDN-leverantörer förutom Akamai och SimpleCDN:

För DNS så rekommenderar jag DNS Anycast hosting hos HostDNS.

8 reaktioner på ”Avlasta din webbsajt med ett CDN

  1. Mycket intressant! Har inte riktigt trott att CDN-lösningar finns för ”vanliga dödliga”, utan snarare är riktat mot de med stor budget (typ Microsoft, Spotify). Ska tänka på det inför framtida projekt!

  2. Jag provade göra dns-uppslagning på files.download11.com och det tog över 1 sekund! När du lägger den som CNAME betyder det väl att dina besökares DNS-server måste slå upp domännamnet i flera steg? För småskaliga tjänster typ SimpleCDN borde DNS-tjänsten inte vara flaskhalsen och för bästa prestanda borde du nog använda files.simplecdn.net direkt istället för via extra indirektion mha ditt egna CNAME. Och om simpleCDN var smarta skulle de tillåta (uppmuntra!) dig och andra kunder att alla använder ”simplecdn.net” som uppslagningsdomännamn. Varje lokal internetleverantör kunde cacha DNS-uppslagning, så får alla automatiskt en IP-adress till deras närmsta simpleCDN-server, samt antalet (och hastigheten) på DNS-uppslagningar blir minimal. För ju färre subdomäner desto snabbare når man till rätt server.

  3. Simon: Bra idé. Jag brukar inte se DNS som någon flaskhals då det fungerar bra och snabbt för det mesta. Men ska helt klart byta host om det är fallet

  4. det finns ”mindre” (iofs vet jag inte hur stora de är) CDN-leverantörer där ute. t.ex. bombhot.se, där är det ju bara att ladda upp filen, så blir den tillgänglig on teh internetz…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *